Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Sprijin anual pentru apicultori de 50 de milioane de lei
Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul Naţional Apicol (PNA) pentru perioada 2020-2022, program adoptat săptămâna trecută de Guvern, este de 150,628 milioane de lei, din care 75,314 milioane de lei reprezintă contribuţia UE, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Pentru anul 2020, suma distribuită este de 50,21 milioane de lei, pentru 2021, de 50,23 milioane de lei, iar pentru anul 2022 - 50,186 milioane de lei. Aceste sume anuale sunt mai mari decât cele alocate prin PNA 2017-2019, când valoarea sprijinului financiar anual era de circa 33 milioane de lei.
Ca elemente de noutate, „au fost stabilite măsurile de asistenţă tehnică, (…) precum consultanţa în apicultură, promovarea apiculturii şi a produselor apicole, organizarea de cursuri şi perfecţionare în apicultură, achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii şi (…) pentru ambalarea mierii“, precizează MADR.
O altă completare vizează achiziţionarea de unelte apicole şi echipamente de protecţie, precum şi de mijloace de transport apicol şi de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral.
De asemenea, a fost inclusă decontarea analizelor fizico-chimice/ reziduuri în vederea atestării calităţii mierii.
„Vrem să ajutăm acest sector prin creşterea numărului de familii de albine, a calităţii produselor apicole, dar mai ales să creştem exportul de miere românească, care este de o calitate superioară“, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la anunțarea noului PNA.
România este al patrulea producător de miere din Europa, cu o medie de 22.000 de tone anual, iar efectivele se ridică la 1,47 de milioane de familii de albine.
(Cristina Zamfirescu)