Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Sprijin european pentru Republica Moldova
Uniunea Europeană caută noi modalităţi de sprijin pentru producătorii din Republica Moldova, afectaţi de pierderea accesului pe piaţa rusă, comisarul european Dacian Cioloş declarând că „se fac eforturi pentru ca acordul de liber schimb UE - Republica Moldova să înceapă să fie aplicat înainte de data prevăzută, pentru a oferi producătorilor moldoveni un acces mai rapid pe piaţa UE“.
România şi alte state membre UE caută în această perioadă soluţii de depozitare a unei cantităţi de circa 70.000 tone de fructe produse de fermierii din Republica Moldova, în special mere şi prune. Producătorii moldoveni sunt afectaţi de încetarea importului de fructe şi legume de către Federaţia Rusă, decizie luată luni de autorităţile de la Moscova. „Căutăm soluţii pentru a facilita accesul pe piaţa europeană a unor cantităţi de mere, prune, struguri, folosind atât oportunităţile existente în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA), cât şi în cadrul altor instrumente de comerţ pe care le avem la dispoziţie şi care pot fi mobilizate rapid“, a precizat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, domnul Dacian Cioloş, citat de Agerpres. În acelaşi timp, oficialul a declarat că se fac eforturi de ambele părţi „pentru ca acordul de liber schimb UE - Republica Moldova să înceapă să fie aplicat înainte de data prevăzută (1 octombrie), pentru a oferi producătorilor moldoveni un acces mai rapid pe piaţa UE“.
Autorităţile române au estimat că este vorba de o cantitate de 70.000 tone de fructe, iar România poate păstra, în depozitele statului sau cu ajutorul firmelor private, în jur de 15.000 de tone din această cantitate. Totodată, trebuie luată în calcul şi viitoarea recoltă de struguri din Moldova, apreciază ministrul român al agriculturii, domnul Daniel Constantin. „Este un efort conjugat pe care conducătorii statului român îl fac în permanenţă, dar şi comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, pentru a veni în sprijinul fermierilor din Republica Moldova ca urmare a dificultăţilor pe care aceştia le au de a exporta pe piaţa pe care o aveau până acum. Sunt facilităţi pe care piaţa unică le oferă, şi anume intrarea în vigoare a unui contingent de produse care pot intra pe piaţa UE fără taxe vamale“, a mai spus ministrul.
De asemenea, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi, la Bruxelles, că „în cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicării provizorii (n.r.: a Acordului de liber schimb), nu de la 1 octombrie, aşa cum se discutase iniţial, ci de la 1 septembrie. (...) De altfel, eu am făcut un apel la Comisia Europeană şi către statele membre să fim pregătiţi cu mecanisme de asistenţă de compensare pentru Republica Moldova“, a declarat şeful diplomaţiei, pentru presa română.
Între timp, autorităţile de la Chişinău examinează posibilitatea ca fructele şi legumele moldoveneşti să ajungă în curând pe pieţele din ţările Uniunii Europene, dar şi pe piaţa arabă şi cea belarusă. De asemenea, autorităţile de la Chişinău au propus să acorde fructe grădiniţelor, precum şi Armatei Naţionale, scrie site-ul agora.md.
Premierul moldovean, Iurie Leancă, a anunţat că Guvernul va intensifica discuţiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldoveneşti. (Oana Nistor)