Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sprijin financiar pentru culturile amplasate pe teren arabil
Producătorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de sprijin financiar pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru anul de plată 2016, după ce Guvernul a stabilit joi cuantumul și plafonul ajutorului național tranzitoriu ANT1.
Executivul a stabilit un cuantum de 17,7 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,4 milioane de euro, echivalentul a 531,8 milioane de lei. De acest sprijin financiar vor beneficia circa 681.000 de producătorii agricoli din domeniul vegetal. „Beneficiarii plăților directe sunt: fermierii activi, fermierii persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit prevederilor legislației în vigoare”, precizează un comunicat al Guvernului. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și unitățile de cercetare și producție, de învățământ din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare și gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole și a efectivelor de animale, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă.
Culturile amplasate pe teren arabil pentru care se acordă acest sprijin sunt cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce și alte cereale), culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale (floarea-soarelui, rapiță, soia convențională, in și cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante), rădăcinoase (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr), cartofi, legume, căpșuni, pepeni, flori și plante ornamentale, plante de nutreț, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil, inclusiv în sere și solarii. Aplicarea măsurilor prevăzute în actul normativ va permite beneficiarilor plăților să-și elaboreze propriul plan de afaceri și program de dezvoltare pe termen scurt, în funcție de nivelul sumelor ce urmează să le primească. De asemenea, acordarea acestui ajutor național tranzitoriu asigură capital financiar pentru derularea la timp a activităților specifice din agricultură.
Plățile directe și ajutoarele naționale tranzitorii se acordă potrivit prevederilor OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți ce se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură.
Executivul a aprobat un sprijin financiar temporar pentru producătorii agricoli de legume și fructe din România, ceea ce le va permite beneficiarilor să își recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a crizei cauzate de embargoul impus de Rusia, se mai arată în comunicatul Guvernului. Sprijinul financiar acordat acoperă activitățile desfășurate în perioada 1 iulie 2016 până la atingerea cantității de maximum 3.000 de tone. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va efectua plățile până la 30 septembrie 2017.