Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sprijin pentru cultivatorii de cimbru și busuioc
Agricultorii care vor cultiva cimbru şi busuioc vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 3.400 de euro/hectar (ha), respectiv 2.600 de euro/ha, printr-o schemă nouă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de plante aromatice, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Pe lângă stimulentele acordate cultivatorilor de cimbru și busuioc, ministerul are în vedere și sprijinirea celor care produc fenicul sămânță, cu 200 euro/ha, muştar sămânță - 150 euro/ha şi coriandru sămânță - 100 euro/ha. În cazul culturilor de cimbru şi busuioc, suprafaţa cultivată trebuie să fie de minimum 0,5 ha. Potrivit documentului, producţiile minime prevăzute pentru acordarea ajutorului de minimis sunt de 4.000 de kilograme de plantă proaspătă/0,5 ha sau 650 kg plantă uscată/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg plantă proaspătă/0,5 ha sau 1.000 kg plantă uscată/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânţă/ha pentru coriandru; 650 kg sămânţă/ha pentru fenicul; 950 kg sămânţă/ha pentru muştar.
Resursele financiare necesare acestei scheme sunt de maximum 6 milioane de lei (1,231 milioane de euro), asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii. „Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente. În situaţia în care după centralizarea tuturor situaţiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis se constată depăşirea sumei maxime prevăzute (...), valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar se reduce proporţional în vederea încadrării în bugetul alocat”, se menţionează în proiect.
Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător valabil, persoanelor fizice autorizate şi producătorilor agricoli persoane juridice. Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de coriandru, fenicul sau muştar sau o suprafaţă cumulată de minimum 0,5 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de busuioc sau cimbru; să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii înfiinţate; să livreze producţiile de plante către unităţi de industrializare/procesare înregistrate.
De asemenea, beneficiarii sprijinului trebuie să facă dovada valorificării producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare. (C. Z.)