Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Sprijin pentru elevii silitori din parohie
Parohia „Maica Domnului“-Oota din Craiova începe de astăzi, 15 mai, colectarea de jucării în scop caritabil, în cadrul evenimentului umanitar „Târgul jucăriilor“. Evenimentul se va desfăşura în data de 24 mai, la ora 11:00, după săvârşirea Sfintei Liturghii.
Între iniţiativele recente ce urmează să fie puse în practică la Biserica „Maica Domnului“-Oota din Craiova se numără şi „Târgul jucăriilor“. Evenimentul vine în sprijinul elevilor cu rezultate meritorii la învăţătură şi al copiilor cu dizabilităţi din parohie. Astfel, o parte din fondurile obţinute din vânzarea jucăriilor vor fi direcţionate către elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Romanescu“ din cartierul craiovean Valea Roşie. De asemenea, o parte din jucării vor fi donate copiilor din cadrul Centrului de recuperare şi reabilitare pentru copilul cu handicap „Sfântul Apostol Andrei“ din parohie. Cei care doresc să îi ajute pe aceşti copii sunt rugaţi să aducă jucării curate şi funcţionale la Biserica Oota, str. General Dragalina nr. 115, lângă Liceul „Traian Vuia“, în perioada 15-23 mai zilnic, între orele 9:00 şi 12:00 şi 18:00 şi 19:30 şi dimineaţa în ziua desfăşurării târgului.
O iniţiativă filantropică
„Târgul jucăriilor se înscrie în acţiunile parohiei noastre de sprijinire a celor aflaţi în situaţii dificile, care au nevoie reală de sprijinul comunităţii parohiale, dar şi de închegare a conştiinţei comune a comunităţii că semenii, cei de lângă, au nevoie de noi. De aceea, beneficiarii acestei acţiuni vor fi copiii din parohie, copii apropiaţi nouă, copii pe care îi întâlnim pe stradă, la locul de joacă, în magazine sau la piaţă, dar, totodată, copii în spatele zâmbetului cărora se ascund nevoia şi dorul pentru jucării, pentru caiete, pentru cărţi, pentru lucruri necesare copilăriei lor, dar şi nevoia pentru dragostea şi atenţia noastră, a comunităţii“, a declarat preotul Bogdan Trifu, de la Parohia Oota. Pr. Trifu adresează totodată un apel către credincioşi, de a se alătura acestei acţiuni de ajutorare a copiilor. „Târgul jucăriilor este o acţiune care se desfăşoară cât se poate de simplu: colectăm jucăriile uitate de copii, curate şi aflate într-o stare acceptabilă, pe care le valorificăm în ziua târgului, cu preţuri modeste. Banii astfel strânşi îi vom dona Şcolii Gimnaziale «Nicolae Romanescu» din Craiova, pentru sprijinirea copiilor aflaţi în dificultate, dar cu rezultate bune la învăţătură, iar jucăriile rămase vor ajunge la copii de la Centrul de recuperare şi reabilitare pentru copilul cu handicap «Sfântul Apostol Andrei» şi la alţi copii care au nevoie de ele. Fiecare poate ajuta, aducând jucăriile uitate pe rafturi şi în dulapuri, dar şi venind în ziua târgului pentru a cumpăra o jucărie sau mai multe, având încredinţarea noastră că banii plătiţi pentru jucării vor merge acolo unde trebuie, ajutând copiii să înveţe mai mult şi mai bine“, a completat părintele Bogdan Trifu, de la Biserica „Maica Domnului“-Oota din Craiova.
Tradiţie şi înnoire la Parohia Oota
Biserica Parohiei Oota este monument istoric şi datează din sec. al XIX-lea. A fost construită pe dealul Oota, în mahalaua ce poartă acelaşi nume (numele „Oota“ vine de la locuitorii „Ooteşti“ amintiţi în pisania bisericii). Pe locul unde astăzi se ridică locaşul de închinare se găsea, pe la 1800, o biserică din lemn. În 1813 a fost zidită o biserică din cărămidă ai cărei ctitori sunt amintiţi în pomelnicul scris de Dionisie Eclesiarhul. Dintre aceştia se remarcă Constantin Brăiloiu, ajutat de mai mulţi boieri şi negustori din zonă. Pe lângă biserică a funcţionat şi o şcoală particulară cu cinci-şase elevi.
În anul 2014, IPS Părinte Mitropolit Irineu a sfinţit noua capelă a parohiei. În acelaşi an, aici a început proiectul „Alege şcoala!“. Acualmente, la orele de cateheză participă săptămânal un grup de 25 de elevi de la Şcoala „Nicolae Romanescu“ din Craiova, sub coordonarea pr. George Dafina, parohul sfântului locaş, şi prof. Carmen Chirca.