Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sprijin pentru fermele familiale
Cererile de finanţare pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi sprijinirea fermelor de familie pot fi depuse începând cu data de 20 mai, după cum informează Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Spre deosebire de anii trecuţi, în cadrul fermelor familiale vor fi angajate numai rudele până la gradul trei, nefiind permisă angajarea de persoane străine în cadrul fermelor de familie.
Micii fermieri care doresc să-şi modernizeze exploataţiile agricole, respectiv fermele de familie pot accesa fonduri nerambursabile prin intermediul măsurii 121, cererile fiind primite începând cu data de 20 mai. „Ghidul solicitantului este publicat spre consultare pe pagina de internet a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), respectiv www.apdrp.ro, această primă sesiune desfăşurându-se după criteriile aferente Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, dar finanţarea va fi asigurată din fondurile alocate perioadei de programare 2014-2020“, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale într-un comunicat citat de Agerpres. Măsura 121 are alocată o sumă de 150 milioane de euro.
Totodată, pentru a veni în sprijinul micilor fermieri, Ministerul Agriculturii va pune la dispoziţia lor şase proiecte tip pentru accesarea de fonduri, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic, însă ulterior vor mai fi întocmite alte 4-5 proiecte ce vor putea fi descărcate de pe site-ul APDRP. „Am realizat la nivelul Ministerului Agriculturii şase proiecte tip, pe zootehnie, pe vegetal, dar şi mixte şi urmează să mai întocmim încă 4-5 proiecte tip la care beneficiarii pot apela. Primele proiecte vor fi puse la dispoziţie odată cu deschiderea sesiunii de depunere din luna mai pentru investiţiile în ferme şi sprijinirea fermelor familiale“, a declarat, marţi, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, într-o conferinţă privind accesarea fondurilor europene din agricultură.
Ministrul agriculturii a precizat că proiectele tip au fost întocmite tocmai pentru că fermierii mici şi mijlocii nu au posibilitatea să plătească taxe către consultanţi. „Este o măsură contestată de consultanţi, dar noi vom veni cu proiecte tip pentru fermierii mici şi mijlocii care nu au posibilitatea să plătească anumite taxe sau care au fost păcăliţi de consultanţi. Este o chestiune voluntară. Ei vor avea pe site-ul instituţiei proiecte tip. Nu ne vom opri aici şi vom merge cu proiecte tip şi pe alte măsuri“, a mai spus ministrul Daniel Constantin.
Spre deosebire de anul trecut, la ferma familială vor fi angajate numai rudele până la gradul trei, nefiind permisă angajarea de persoane străine în cadrul fermelor de familie.
România a trimis UE primul draft al noului PNDR în jurul datei de 15 martie, iar negocierile directe vor demara spre sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie.
PNDR 2014-2020 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014-2020 este de 8,015 miliarde de euro pentru 14 măsuri. (Oana Nistor)