Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sprijin pentru sectorul zootehnic
Ajutorul Naţional Tranzitoriu urmează să fie extins şi pentru crescătorii de bovine care au exploataţii nou-înfiinţate, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Ajutorul Național Tranzitoriu pentru sectorul zootehnic este o măsură de sprijin pe care România o acordă fermierilor, iar cuantumul ei urmează să scadă în fiecare an până în 2020. Conform prevederilor din Regulamentul Uniunii Europene din 17 decembrie 2013, cuantumul total al ajutoarelor naţionale tranzitorii, care pot fi acordate pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine, este limitat la următorul procentaj din pachetul financiar sectorial specific: 75% în 2015, 70% în 2016, 65% 2017, 60% în 2018, 55% în 2019 şi 50% în 2020.
Pentru a primi Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANTZ) crescătorii de bovine trebuie să deţină un efectiv de minimum trei capete de bovine cu vârsta de minimum 16 luni şi să înregistreze exploataţia în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine sau/şi suine. De asemenea, solicitantul trebuie să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum trei tone de lapte în anul de cotă de referinţă corespunzător anului de intrare în schema de plată.
Ministerul Agriculturii urmează să extindă ajutorul financiar şi pentru crescătorii de bovine care au exploataţii nou-înfiinţate, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul MADR. Fermierii crescători de bovine, neînregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte până la 1 aprilie 2015, trebuie să deţină o exploataţie înregistrată în RNE, să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum trei tone de lapte în perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice a anului anterior şi ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice în anul în curs. Fermierul trebuie să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum şase luni cu un cumpărător şi să fi livrat sau vândut minimum trei tone de lapte.
„Toţi fermierii care solicită ANTZ trebuie să prezinte adeverinţa emisă de către medicul veterinar, care atestă că efectivul de animale existent în exploataţia cu cod ANSVSA, la data emiterii adeverinţei, identificat şi înregistrat în RNE, este cuprins în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor”, se arată în proiectul de lege.
Ajutorul Național Tranzitoriu pentru sectorul zootehnic se plătește pe cap de animal, România fiind ultima țară europeană care a primit aprobare să achite această subvenție națională. Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, a spus că fermierii îşi aşteaptă subvenţiile. „Nici nu concep să primim mai puțin decât nivelul cuantumului pe care îl avem notificat la Uniunea Europeană, adică cu 5% mai puțin decât am primit anul trecut. Anul trecut am primit 507 lei, minus 5%, înseamnă că ar trebui să încasăm undeva la 470 lei”, a adăugat Frânc.