Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Stare de urgență în Santorini până în martie
Guvernul elen a declarat stare de urgenţă în Santorini din cauza miilor de seisme cu magnitudinea de până la 5,2 pe Richter care zguduie insula vulcanică și care au determinat plecarea a cel puţin 11.000 de persoane, transmite agenţia EFE. Pe insulă au mai rămas circa 4.000 de rezidenţi. Starea de urgenţă va rămâne în vigoare cel puţin până la 3 martie 2025 pentru a „răspunde nevoilor urgente şi pentru a gestiona consecinţele activităţii seismice”. Potrivit profesorului Efthimis Lekkas, președintele comitetului științific care monitorizează situația, riscul de alunecări de teren este ridicat pe caldera vulcanică, pe marginea căreia sunt construite capitala Fira şi oraşul Oia.
După o serie de peste 6.400 de cutremure înregistrate la aproximativ fiecare 10 minute în zona maritimă dintre Santorini şi Amorgos, între 26 ianuarie şi 3 februarie, situația pare să se fi calmat. Potrivit declarațiilor din 8 februarie ale Laboratorului de Seismologie al Universităţii din Atena, „datele din ultimele zile arată că, deşi continuă să aibă loc un număr mare de cutremure cu magnitudinea maxim 4, ritmul producerii acestora pare să fie în scădere”.
Majoritatea seismologilor susţin că riscul unui cutremur mai mare de 6 grade pe Richter este scăzut, deşi sunt de acord că seismele vor continua probabil săptămâni sau chiar luni. O activitate seismică similară a avut loc în 2011 și a durat 14 luni. Cutremurele sunt cauzate de mişcarea plăcilor tectonice şi nu de cei doi vulcani din zonă, deşi aceasta nu înseamnă că trepidaţiile nu pot relansa activitatea vulcanică, potrivit experţilor. Cea mai recentă erupţie în zonă a avut loc în 1950.