Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la preţuri în perioada reducerilor de iarnă şi să se informeze
Stare de urgenţă în SUA
Sute de mii de persoane evacuate, transportul în comun suspendat şi cozi interminabile în faţa magazinelor, locuitorii cumpărând lucruri care să le permită să facă faţă uraganului: sticle de apă, pâine, produse proaspete, baterii.
Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat, în ultimele zile, evacuarea a circa 375 de mii de locuitori din zonele inundabile ale oraşului, în aşteptarea uraganului Sandy. Circulaţia tuturor mijloacelor de transport în comun a fost oprită, iar în faţa magazinelor de produse alimentare şi supermarketuri s-au format cozi imense, locuitorii oraşului cumpărând lucruri care să le permită să facă faţă uraganului: sticle de apă, pâine, produse proaspete, baterii. Potrivit meteorologilor, uraganul Sandy ar urma să atingă zona de pe coasta estică a SUA în această dimineaţă, undeva între Virginia şi Massachusetts, şi să fie resimţit foarte puternic la New York. Administraţia newyorkeză a deschis 72 de adăposturi în şcoli şi alte clădiri pentru evacuaţi, dar primarul Michael Bloomberg a avertizat că locuitorii ar trebui să fie pregătiţi să poată să doarmă la prieteni timp de câteva zile. În august 2011, uraganul Irene a provocat decesul a 47 de persoane şi pagube în valoare de aproximativ zece miliarde de dolari, iar nivelul apelor a crescut cu 1,5 metri. De această dată se aşteaptă ca nivelul apei să fie de două ori mai mare, din cauza mareei. În statul New York, peste o mie de militari din cadrul Gărzii Naţionale se află în stare de alertă. "Preocuparea noastră majoră este legată la creşterea nivelului apelor oceanului în zonele de ţărm, alături de ploaie şi vânt", a spus primarul New Yorkului, mega-oraş înconjurat aproape în întregime de ape. Primele efecte ale uraganului Sandy s-au făcut simţite duminică, de-a lungul Coastei de Est, provocând anularea a mii de curse aeriene şi evacuarea a sute de mii de persoane la New York şi din anumite zone de coastă. Ieri, uraganul se afla la sud de New York, iar rafalele de vânt atingeau deja 120 de kilometri pe oră, urmând să se intensifice pe măsură ce uraganul înaintează spre ape mai reci. Specialiştii americani spun că acest fenomen extrem este o combinaţie fără precedent de furtună tropicală gigantică şi front de aer rece din nord, amplificată şi de maree, deoarece este lună plină, iar la impactul cu ţărmul se anticipează ploi torenţiale, ninsori şi vânt puternic. "Dacă vântul bate în direcţia noastră, va aduce o cantitate uriaşă de apă şi va cauza pagube semnificative", a spus primarul Michael Bloomberg.