Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Start la proiectele pentru locuri de muncă subvenţionate
Formularele de înscriere pentru obţinerea ajutorului de minimis prin programul „Locuri de muncă subvenţionate“ derulat de Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism se pot descărca de pe site-ul instituţiei, cele opt regiuni de dezvoltare având o alocare totală de 40 milioane de euro. Proiectele pot fi depuse de absolvenţii promoţiei 2014 şi IMM-uri.
Absolvenţii de studii medii şi superioare, promoţia 2014, şi IMM-urile care doresc să se înscrie pentru a primi ajutorul de minimis prin programul „Locurile de muncă subvenţionate“ pot descărca, încă de luni, 25 august, formularele de înscriere de pe site-ul instituţiei, informează Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT), citat de Agerpres. Ajutorul de minimis se acordă absolvenţilor prin intermediul IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile, pentru acoperirea cheltuielilor salariale complete cu angajaţii noi şi vor acoperi plata unui salariu net de 900 de lei/lună pentru absolvenţii cu studii medii şi de 1.300 lei/lună pentru cei cu studii superioare pe o perioadă de minimum 6 luni şi maximum 12 luni, precum şi contribuţiile angajatului şi angajatorului aferente salariilor. Potrivit DIMMMAT, numărul maxim de posturi care vor face obiectul subvenţionării este în funcţie de categoria în care se încadrează beneficiarul schemei de minimis. Astfel, pentru microîntreprinderi există subvenţii pentru 3 locuri de muncă nou create, pentru întreprinderile mici - 7 locuri de muncă nou create, pentru întreprinderile medii - 15 locuri de muncă nou create. „Un IMM poate încheia un singur contract pe toată perioada de implementare a proiectului. IMM are obligaţia menţinerii posturilor subvenţionate după finalizarea perioadei de acordare a subvenţiei pentru o durată cel puţin egală cu perioada de acordare a subvenţiei“, precizează Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor din toate sectoarele, mai puţin celor din intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, jocuri de noroc, producţie sau comercializare de armament, muniţii, tutun, alcool sau produse energetice.
Programul are o valoare totală de 40 milioane de euro pentru toate cele opt regiuni de dezvoltare, ceea ce înseamnă o alocare de circa 5 milioane de euro pentru fiecare regiune. Domnul Florin Nicolae Jianu, ministrul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, a precizat în dese rânduri că prin acest program se urmăreşte reducerea numărului şomerilor în rândul tinerilor prin dezvoltarea activităţilor în sectorul privat. „Astfel, cu ajutorul acestor proiecte, se vor crea aproximativ 6.400 noi locuri de muncă destinate tinerilor abslovenţi“, a declarat ministrul.
Un studiu al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (Eurofound), care ia în calcul date din ultimii 5 ani, arată că tinerii europeni se confruntă în continuare cu dificultăţi majore de pătrundere pe piaţa muncii. Analiza arată, pentru date disponibile în 2011, că România este pe ultimele locuri din punct de vedere al procentului de tineri care îşi găsesc un loc de muncă în decurs de un an de la finalizarea studiilor, respectiv 51,6% comparativ cu 66% cât este media europeană. (Oana Nistor)