Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Statele UE au doi ani pentru a implementa Pactul privind migrația
În cadrul unei reuniuni care a avut loc marți la Bruxelles, în ciuda opoziției Ungariei şi Poloniei, țările UE au adoptat în mod oficial cele zece acte legislative ale Pactului privind migraţia şi azilul, care înăspreşte controalele asupra sosirilor la frontierele blocului comunitar şi stabileşte un sistem de solidaritate între statele membre, relatează AFP. Legislația privind migraţia şi azilul urmează să se aplice, în esenţă, din 2026.
În plus față de prevederile pactului, 15 ţări membre, printre care şi România, au cerut, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, „noi soluţii” pentru a transfera mai uşor migranţii în ţări non-UE, inclusiv imediat după operaţiunile de salvare pe mare, scrie AFP.
Cele 15 ţări solicită mecanisme care să permită „detectarea, interceptarea şi, în caz de primejdie, salvarea migranţilor pe mare şi aducerea acestora într-un loc sigur într-o ţară parteneră din afara UE”. Scrisoarea dă ca exemplu acordul dintre Italia și Albania, care permite trimiterea migranţilor salvaţi în apele italiene în această ţară, unde sunt procesate cererile lor de azil. Cele 15 ţări semnatare sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia şi România.
Pe de altă parte, Austria, care a înăsprit unilateral măsurile antimigrație, prin mai multe controale la frontieră şi expulzări, susține că a oprit astfel imigrația ilegală. „Contrabandiştii evită acum Austria”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner pentru ziarul Die Welt, potrivit DPA. Ministrul a lăudat Danemarca, care are un acord cu guvernul kosovar ce permite expulzarea în această țară a migranților ilegali. (C. Z.)