Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Statele UE, îndemnate să facă eforturi pentru integrarea romilor
În Europa trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi. În ultimii trei ani au fost iniţiate proiecte de integrare axate pe patru domenii: educaţie, ocuparea forţei de muncă, sănătate şi locuinţe. Executivul european atrage atenţia însă asupra faptului că trebuie făcute mai multe eforturi în ceea ce priveşte rata de participare a romilor pe piaţa muncii şi accesul acestora la asigurările de sănătate de bază.
În ultimii trei ani, statele membre ale Uniunii Europene au făcut eforturi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale romilor, respectiv accesul acestora la sănătate, la piaţa muncii sau educaţie. Potrivit raportului Comisiei Europene, deşi progresele sunt vizibile în multe ţări, în următorii şapte ani integrarea romilor trebuie să devină o prioritate a ţărilor membre, mai ales că vor fi puse la punct viitoarele politici implementate cu fonduri de la bugetul Uniunii. „Pentru a schimba viaţa comunităţilor rome marginalizate din Europa, trebuie să ne asigurăm că fonduri adecvate sunt utilizate în mod eficace pentru a sprijini strategiile naţionale de integrare a romilor. De asemenea, statele membre ar trebui să ţină seama de integrarea romilor atunci când elaborează politici în domeniul educaţiei, al locurilor de muncă, al serviciilor de sănătate şi al locuinţelor. Acum este momentul ca statele membre să se asigure că integrarea romilor reprezintă o prioritate pentru cheltuirea fondurilor UE în viitoarea perioadă financiară de şapte ani“, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, într-un comunicat de presă al Executivului european.
Proiectele de integrare iniţiate în ţările UE începând din 2011 s-au axat pe patru domenii: educaţie, ocuparea forţei de muncă, sănătate şi locuinţe. Printre progresele vizibile se numără creşterea numărului de copii romi în învăţământul preşcolar (în Finlanda rata de participare a crescut de la 2% la 60%) şi introducerea de „cadre didactice nomade“ care se deplasează în comunităţile nomade din Irlanda. În ceea ce priveşte locuinţele, în Belgia au fost numiţi 38 de mediatori în domeniul locuinţelor, iar la Berlin, Germania, a fost creat un grup operativ local care ia măsuri pentru ca romii să fie acceptaţi ca vecini şi integraţi în comunitate.
„De asemenea, în ultimii patru ani au existat unele încercări de a îmbunătăţi şansele de angajare a romilor, dar acestea nu au fost, de cele mai multe ori, însoţite de măsuri sistematice care să răspundă cererii de pe piaţa forţei de muncă prin combaterea discriminării şi acordarea de stimulente pentru angajatori“, constată raportul comisiei.
România a înregistrat progrese în domeniul sănătăţii, investind în mediatori pentru comunităţile de romi. Cu toate acestea, raportul subliniază că mai sunt de făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte rata de participare a romilor pe piaţa muncii, accesul la asigurări sociale de sănătate de bază, precum şi înlăturarea discriminării. „Susţinerea lor prin educaţie şi prin integrarea pe piaţa forţei de muncă este esenţială pentru a le permite să contribuie în mod egal la economie şi societate“, se precizează în comunicatul CE. Iar susţinerea strategiilor în sprijinul comunităţilor de romi se va putea face şi prin intermediul fondurilor europene, 20% din Fondul social european, dedicat creării unor oportunităţi de angajare mai echitabile pentru cetăţenii UE, urmând să fie utilizat pentru proiectele de incluziune socială, cu 5% mai mult decât în prezent. (Oana Nistor)