Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Statistică îngrijorătoare: 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi
Un proiect de lege propus de Guvern, adoptat acum două zile de Senat, care va fi supus votului și în Camera Deputaţilor, vizează extinderea de la maximum 6 luni la maximum 12 luni a ordinului de protecție a victimelor actelor de violenţă fizică sau psihică de orice fel, nu doar a celor din sfera domestică. Ordinul de protecţie va putea fi însoțit de măsuri prevăzute acum de legislație doar în cazul abuzurilor domestice, cum sunt interdicţia pentru agresor de a se deplasa în zone pe care persoana protejată le frecventează și de a lua legătura cu victima sau purtarea unui dispozitiv de supraveghere.
Potrivit ministrului justiţiei, Alina Gorghiu, la nivel național, în primele 8 luni ale anului, au fost emise peste 16.000 de ordine de protecţie și s-au înregistrat 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi.
„160 de cazuri de violenţă domestică pe zi în România. O statistică tristă pe care trebuie să o oprim! (...) La nivel naţional, până la 1 septembrie, au fost emise 8.629 de ordine de protecţie provizorii şi 7.814 ordine de protecţie. Cu toate acestea, sunt foarte multe femei care, de frică sau din alte motive, nu au curaj, aleg să-şi ducă suferinţa acasă, singure, tăcute şi în durere. (...) O societate mai sigură are nevoie de legi solide şi acest proiect (de extindere a ordinului de protecție pentru victimele violenței de orice fel, adoptat luni de Senat, n.r.) este un pas înainte”, a declarat, potrivit Agerpres, Alina Gorghiu.
Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol de o altă persoană poate solicita instanţei emiterea unui ordin de protecţie, care poate fi emis pentru 12 luni, prevede proiectul de lege iniţiat de Guvern și adoptat luni de Senat. Cererea de emitere a ordinului de protecţie poate fi introdusă şi de procuror sau de reprezentantul autorităţii locale cu atribuţii în protecţia victimelor infracţiunilor.
„Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii acestuia. Dacă hotărârea nu cuprinde nici o menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului”, prevede un amendament însuşit de comisiile parlamentare de specialitate.
Potrivit iniţiatorului, extinderea ordinului de protecţie este necesară pentru crearea unui instrument juridic eficient și pentru victimele actelor de violenţă altele decât din sfera domestică, pentru care acum există doar protecţie penală.
Noile reglementări vizează respectarea dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică al victimelor agresiunii fizice sau psihice și contribuie la identificarea timpurie a comportamentelor deviante ale agresorilor şi la luarea unor măsuri de prevenţie. Instanţa poate dispune consilierea psihologică, psihoterapie, poate recomanda internarea voluntară sau, după caz, poate cere internarea nevoluntară, conform proiectului, care mai menţionează că judecata în astfel de cauze se face de urgenţă. (C. Z.)