Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Stațiunea Borsec reintră încet pe harta turismului intern
Ieșit din circuitul turistic în anul 2001, când și-a închis baza de tratament și şi-a pierdut atât statutul de staţiune de interes naţional, cât şi cel de staţiune balneoclimaterică, Borsec începe să-și revină și să atragă din nou turiști. Majoritatea sunt din Iaşi, Bacău sau Suceava, dar şi din judeţele Mureş şi Cluj, iar recent au început să vină turişti din Republica Moldova. La sfârșitul anului se va redeschide și centrul de tratament cu o capacitate de 1.000 de persoane pe zi vara şi 700 în timpul iernii.
Actualul sezon turistic de iarnă din Borsec se dovedește a fi unul dintre cele mai bune din ultimii ani. Potrivit primarului Mik Jozsef, turiştii au început să vină în staţiunea harghiteană din a doua jumătate a anului trecut, când s-au relaxat măsurile restrictive luate în contextul pandemiei, iar această tendinţă s-a menţinut şi după deschiderea pârtiei principale de schi, în prima zi de Crăciun. „În data de 25 decembrie am reuşit să pornim pârtia principală de schi şi pot să afirm că a fost unul dintre cele mai reuşite sezoane de iarnă de până acum. (...) Chiar dacă funcţionează aproape toate pârtiile de schi din împrejurimi, vedem că oamenii vin cu plăcere şi la Borsec să schieze. Şi sper că aşa va ţine până la 10 martie, când ar trebui să se încheie sezonul de schi”, a precizat primarul Borsecului pentru Agerpres.
Pe lângă pârtia de schi, care a adus stațiunii numeroși practicanți ai sporturilor de iarnă, pentru Borsec, cel mai important proiect este cel legat de redeschiderea centrului de tratament, care îi va reda statutul de stațiune balneară. Primarul Mik Jozsef speră că la finalul anului va începe să funcţioneze centrul balnear, care va cuprinde o bază de tratament şi un centru wellness, cu o suprafaţă de 2.900 de metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 de persoane pe zi vara şi 700 în timpul iernii. Centrul va oferi posibilităţi diverse de tratament, cum ar fi împachetări cu nămol, masaj sau terapie cu apă minerală caldă şi rece, iar zona de wellness include piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infrasaună sau saună cu aburi.
Situată în județul Harghita, Borsec este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România, a cărei construcţie a început în secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. În anul 2001, atunci când s-a închis baza de tratament, Borsec şi-a pierdut atât statutul de staţiune de interes naţional, cât şi cel de staţiune balneoclimaterică, întrucât a scăzut capacitatea de cazare sub 500 de locuri. Situaţia a început să se îmbunătăţească după 2010, când s-a construit pârtia de schi, odată cu care a crescut și capacitatea de cazare. În anul 2017, Borsec şi-a redobândit statutul de staţiune de interes naţional şi va avea șansa să redevină staţiune balneoclimaterică, odată cu redeschiderea centrului balnear. (C. Z.)