Ne aflăm în sezonul în care diferite afecţiuni dau de furcă mai ales persoanelor de vârsta a treia. De aceea, vă prezentăm câteva staţiuni de tratament balneo-climaterice, mai ales că şi biletele spre astfel de staţiuni sunt emise de casele de pensii tot în această perioadă.
Staţiunea Sângeorz Băi, situată în partea de nord-est a judeţului Bistriţa-Năsăud, la poalele versantului sudic al Munţilor Rodnei, este recomandată în tratarea multor boli.
Factorii naturali de cură ai acesteia sunt: apele minerale, carbogazoase, bicarbonatate, clorurate, sodice, magneziene, slab bromurate şi iodate, nămolul mineral, izvoarele şi mofetele. Staţiunea este recomandată pentru boli ale tubului digestiv, boli ale glandelor anexe tubului digestiv, boli de nutriţie şi metabolism, cum ar fi diabetul zaharat şi obezitatea.
Baza principală de tratament este hotelul Hebe, ce are o capacitate de 585 de locuri în 290 de camere. Serviciile sunt la nivelul unui hotel de două stele, cu toate facilităţile asigurate. Este bine de ştiut că la Sângeorz Băi nu trebuie să ajungă bolnavii care se află în stare acută a unor boli infecţioase, boli venerice, tumori maligne. Aici se poate ajunge cu maşina din Bistriţa-Năsăud - Sângeorz Băi pe DN 17 D sau cu trenul, pe linia Ilva Mică, Rodna Veche.
Geoagiu Băi, din sudul Munţilor Apuseni, se află la o altitudine de 350 metri. Factori naturali de cură sunt asiguraţi aici de apele minerale mezotermale, bicarbonatate, calcice, magnezice, hipotone ce au temperatura de izvor de 29-30 grade Celsius. Aici se pot trata afecţiuni reumatismale, degenerative inflamatorii, abarticulare, afecţiuni ginecologice, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, boli dermatologice, nevroze astenice, afecţiuni ale aparatului renal. Contraindicaţiile sunt legate de bolile febrile acute, insuficienţa cardiacă, decompensată, infarctul miocardic şi epilepsia.
Accesul rutier se face pe E 60, DN 7 - Sibiu - Deva - Arad până la intersecţia Geoagiu Haltă şi apoi încă 16 km până în staţiune. Accesul feroviar este pe linia Orăştie - Simeria - Geoagiu Haltă, apoi curse auto până în staţiune.
Frumoasa staţiune Slănic Moldova este situată la o altitudine de 530 metri, pe versantul estic al Carpaţilor Răsăriteni, într-o depresiune străbătută de pârâul Slănic.
Cura se poate face cu ape minerale carbogazoase uşor sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice, hipertonice, hipotonice sau oligominerale şi gaze de mofetă. Pentru afecţiunile pulmonare se poate merge în salina de la Târgu Ocna.
Indicaţiile terapeutice sunt pentru afecţiuni ale aparatului digestiv, afecţiuni hepatobiliare, boli ale căilor respiratorii, afecţiuni metabolice şi de nutriţie, reumatisme degenerative sau artroze, afecţiuni cardiovasculare, endocrine, ginecologice, nevroze astenice.
Se poate ajunge aici pe şosea: de la Oneşti sau Miercurea Ciuc la Târgu Ocna pe DN 12A; de la Bacău sau Braşov pe DN 11 până la Oneşti, apoi la Târgu Ocna - Slănic Moldova pe DN 12B sau cu trenul pe linia Adjud - Ciceu la gara Slănic Moldova.