O inteligenţă artificială (AI) dezvoltată de Google este capabilă să prognozeze vremea pe o perioadă de 15 zile cu o acurateţe fără precedent, astfel multe vieţi putând fi salvate din cauza catastrofelor
Stimulent de 1.000 de lei pentru tinerii care se angajează
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale acordă, prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), mai multe tipuri de stimulente tinerilor care se angajează.
Unul dintre acestea este prima de activare de 1.000 de lei, sumă neimpozabilă, care se acordă tinerilor şomeri neindemnizaţi care îşi găsesc un loc de muncă cu normă întreagă pentru minimum trei luni. Prima se plătește în două tranșe a câte 500 de lei, una la angajare și alta după trei luni.
De prima de inserţie de 1.794 de lei, valoare care reprezintă de trei ori cuantumul Indicelui Social de Referință (ISR, în prezent 598 de lei), beneficiază absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. „Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni”, menţionează ministerul. Valoarea ISR se indexează anual automat, prin lege, cu rata inflației, la fiecare 1 martie.
În ceea ce priveşte primele de mobilitate, acestea sunt: de încadrare, de maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se angajează la mai mult de 15 km de domiciliu; de instalare, de 12.500 de lei, pentru tinerii care se mută pentru că şi-au găsit un loc de muncă la peste 50 km de actualul domiciliu; de relocare, de maximum 900 lei/lună, timp de 36 de luni, pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, pentru tinerii care se angajează și se mută la mai mult de 50 km depărtare de casă. Prima de activare nu se cumulează cu prima de inserţie şi cu prima de instalare.
„Integrarea tinerilor pe piaţa muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens”, a declarat, potrivit Agerpres, Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii. (C. Z.)