Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Stimulente pentru crearea de suprafeţe împădurite
Deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot solicita sprijinul pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite până la 31 martie 2017, potrivit unui comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Astfel, aceştia pot accesa Schema de ajutor de stat în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite”.
Schema de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet a agenţiei.
Depunerea Cererii de Finanţare se realizează pe suport de hârtie la Centrele Judeţene sau al Municipiului Bucureşti al APIA. Această cerere va fi însoţită de proiectul tehnic de împădurire. Alocarea bugetară, stabilită pentru sesiunea 01/2016, este de 50 milioane de euro.
Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7 milioane de euro.
Conform APIA, sprijinul financiar pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite se acordă deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole şi neagricole şi vizează plantaţiile forestiere realizate fie prin trupuri de pădure, pe terenurile agricole şi neagricole, fie prin perdele forestiere de protecţie, pe terenurile agricole şi neagricole.