Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord provizoriu privind reguli mai stricte de siguranţă pentru jucării menite să protejeze mai bine copiii de chimicalele dăunătoare şi de riscurile
Stimulente pentru producţia europeană de medicamente
Comisia Europeană a publicat, zilele acestea, Actul privind medicamentele critice, un regulament care își propune să sprijine sectorul farmaceutic al UE și să îmbunătățească accesul la medicamentele esențiale. Statele membre s-au confruntat, în ultimii ani, cu penurii grave de medicamente şi cu provocări globale, cum ar fi pandemia şi tensiuni geopolitice, care au evidenţiat vulnerabilităţi semnificative în lanţul de aprovizionare farmaceutic al Uniunii.
Actul stabileşte un set de stimulente pentru producţia de medicamente. „(...) Prin sprijinirea producţiei şi crearea de stimulente de piaţă, acest act va completa reforma noastră farmaceutică şi va contribui la construirea unor lanţuri de aprovizionare mai reziliente pentru medicamentele esenţiale în Europa”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Oliver Varhelyi. Actul legislativ îndeamnă guvernele UE să pună capăt practicii de a acorda contracte în industria farma doar pe baza preţului, favorizând astfel furnizorii asiatici, și să ia în calcul companiile europene. Există, la acest moment, o dependență față de materia primă din Asia, 80% din ingredientele active pentru antibiotice provenind din continentul asiatic, potrivit unei scrisori publicate recent de miniştrii sănătăţii din 11 state ale UE.