Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Stocurile de gaz ale României acoperă trei sferturi din necesar
România are înmagazinate, în acest moment, circa 2,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, adică aproximativ 75% din necesar. Țara noastră ar fi depășit mai ușor actuala criză a gazelor naturale dacă ar fi creat cadrul legal şi fiscal pentru exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră, a fost concluzia unei videoconferinţe pe tema zăcământului din Marea Neagră.
O mare parte din necesarul de gaze naturale al României este acoperit din producţia internă, iar extracţia gazelor din Marea Neagră ar aduce un echilibru pe piață, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.
„Recent am avut curiozitatea să verific datele din baza de date a ANRE şi am constatat că, în ultimii 15 ani, aproximativ 82% din necesarul de consum al României a fost acoperit din producţia internă de gaze naturale. Până nu demult a fost un avantaj pentru consumatorii non-casnici şi pentru cei casnici care, prin intermediul unor intervenţii în preţuri, au putut beneficia de nişte preţuri avantajoase. (...) Noi importăm cantităţi relativ mici de gaze naturale în comparaţie cu pieţele învecinate şi, datorită acestui fapt, cred că din ce în ce mai greu se face loc la masa negocierilor pentru România. (...) Avem o piaţă nesemnificativă pentru un gigant cum este Gazprom. Piaţa, pierzându-şi atractivitatea, şi rutele de transport ne ocolesc”, a explicat Nagy-Bege la videoconferința cu tema „Oil&Gas - Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”.
Oficialul ANRE a punctat faptul că România poate echilibra acest dezavantaj prin extracţia gazelor din Marea Neagră, arătând totodată că producţia de gaze naturale „nu are cum să fie menţinută la nivelul actual”.
„Această producţie scade şi va continua să scadă accentuat. (…) Indiferent dacă vom avea producţie din Marea Neagră sau nu sau dacă vom începe extracţia de alte zăcăminte onshore sau offshore, capacităţile de interconectare trebuie să fie întărite, pentru că avem nevoie de o diversificare a surselor de alimentare cu gaze naturale”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, potrivit Agerpres.
În cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a arătat că România are stocuri, în acest moment, de circa 2,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă aproximativ 75% din necesarul pentru iarnă.
În ceea ce privește prețurile mari ale gazelor, acestea puteau fi total evitate dacă România avea o dezvoltare rezonabilă și responsabilă la Marea Neagră pe zona de offshore, a susţinut, la același eveniment, Mark Beacom, director general al Black Sea Oil & Gas. Potrivit acestuia, la ora actuală există o cantitate de aproape 140 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe zona de Marea Neagră. (C. Z.)