Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Străinii au peste 700.000 hectare de teren în România
Din acest total, cetăţenii sau firmele italiene deţin circa 25% din suprafaţă, Germania - 15,4%, iar ţările arabe - aproape 10 procente, arată statisticile Ministerului Agriculturii.
Suprafaţa agricolă deţinută de străinii în România se ridică, la ora actuală, la peste 700 mii de hectare, ceea ce reprezintă 8,5% din suprafaţa arabilă a Românei, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără. "Din acest total, cetăţenii italieni deţin circa 25% din suprafaţă, din Germania - 15,4%, iar ţările arabe - 9,98 procente. Solicitarea de a cumpăra terenuri agricole este un fenomen care se accentuează tot mai mult la această dată", a spus Tabără. Potrivit datelor furnizate de şeful MADR, în topul deţinătorilor de terenuri sunt investitori din Austria - cu 6,13%, Spania - cu 6,22%, Danemarca - cu 4,52%, Olanda - cu 2,4%, Ungaria - 8,17%, Grecia - 2,4% şi Turcia - 0,78%, iar prin sistemul off-shore sunt cumpărate terenuri de către Malta, Cipru, Monaco, San Marino şi Luxemburg, cu o pondere în total de 5,91%. Dintre ţările arabe, deţin terenuri în România persoane din Irak, Liban, Siria şi Iran. Ministrul Agriculturii a precizat că preţul terenurilor în România, de cel mult 2.500 de euro/ha, este cu mult sub cel înregistrat în ţările UE, unde un teren arabil bun ajunge şi până la 15 mii de euro pe hectar. În următorii ani, România va trebui să-şi deschidă piaţa funciară La ora actuală, pentru a putea deţine teren în România, o persoană fizică trebuie să aibă domiciliul stabil în ţară, iar persoana juridică trebuie să aibă sediul în România. Potrivit tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România trebuie să îşi deschidă piaţa funciară, în perspectiva anilor 2016-2020, şi pentru cetăţenii nerezidenţi sau cei care au rezidenţă pe teritoriul UE. "Cred că noi nu mai putem face mare lucru la această dată, aşa cum au făcut ţări precum Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia, care, prin legile pe care le-au avut, nu au vândut terenuri către străini sub nici o formă, nici în condiţiile de rezident sau nerezident. Dar noi trebuie să fim pregătiţi să prelungim această perioadă de nevânzare a terenurilor agricole către nerezidenţi", a menţionat Valeriu Tabără. Datele statistice arată că din punct de vedere al suprafeţei agricole, România ocupă locul şase în Europa, după Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie şi Polonia, iar după suprafaţa arabilă se află pe locul 5, înaintea Marii Britanii.