Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Studenţii germani au „inundat“ universităţile din Austria
După asociaţiile studenţeşti şi Verzii austrieci, a venit acum şi rândul rectorilor de universităţi din Austria să ceară compensaţii Germaniei pentru valul de studenţi germani care vin anual în Austria pentru a-şi realiza studiile universitare.
„I se poate cere contribuabilului austriac să pună infrastructura universitară naţională la dispoziţia întregii Europe Centrale, ai cărei studenţi ne inundă în momentul de faţă ţara pentru că locurile de studiu oferite de noi sunt gratuite?“, s-a întrebat retoric rectorul Universităţii Innsbruck Karlheinz Töchterle la emisiunea Jurnalul de Dimineaţă a radioteleviziunii naţionale ORF. Şi rectorul Universităţii de Studii Economice din Viena, Christoph Badelt, a declarat la rândul său că echivalarea taxelor universitare (cu cele din Germania) „într-un pachet educaţional integral“ ar fi „o măsură cât se poate de motivată“. Töchterle, la a cărui universitate studiază circa 3.000 de germani, crede că acesta este numai începutul. Din cauza scurtării educaţiei gimnaziale şi liceale în Germania, de la nouă la opt ani, vor termina studiile preuniversitare anul viitor de două ori mai mulţi tineri, care se vor revărsa în număr proporţional mai mare peste universităţile austriece. În consecinţă, avertizează rectorul austriac, în lipsa introducerii unor taxe de studiu şi fără plăţi compensatorii, Universităţile naţionale nu vor fi capabile să se menţină financiar pe linia de plutire. Christoph Badelt propune însă şi o soluţie alternativă. Statul „trebuie în cele din urmă să intervină, analizând capacităţile existente pentru fiecare direcţie de studiu şi să le finanţeze extinderea în funcţie de nevoi“, a reiterat el un mai vechi deziderat al conducerilor de facultăţi.