Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Studentul teolog Robert Constantin Arbore, tânăr cercetător al anului 2014
Conform site-ului oficial al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi - www.uaic.ro, Robert Constantin Arbore, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi tânăr cercetător în cadrul UEFISCDI, în domeniul artă sacră, a obţinut Bursa Tânărului Cercetător a anului 2014. Această bursă se oferă tinerilor cu rezultate de excepţie la olimpiadele internaţionale, pentru a putea aprofunda studiul artei plastice.
Studentul ieşean teolog Robert Constantin Arbore a primit zilele trecute Bursa Tânărului Cercetător din cadrul Programului Resurse Umane din Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare. Pasiunea pentru pictură l-a însoţit pe Robert Arbore încă din copilărie, iar rezultatele nu au întârziat să apară după câţiva ani de muncă, după cum el însuşi ne-a mărturisit: „Încă din copilărie, am fost fascinat de artă. Perioada din liceu a fost totuşi punctul culminant al aceastei pasiuni, care a devenit, treptat, o parte din fiinţa mea, un alter ego al existenţei mele. Ea mi-a oferit ocazia de a mă implica în multe proiecte şi concursuri artistice, ceea ce a dezvăluit dorinţa mea de a mă împlini ca artist, pentru a oferi lumii o parte din emoţiile mele, pe care le pot transmite cel mai bine prin pictură. Ea s-a concretizat, de-a lungul timpului, prin numeroasele premii obţinute, dintre care cele mai semnificative sunt: în 2009-2010 - premiul I la simpozionul naţional cu participare internaţională „APA - SURSA VIEŢII“ - Pictură; premiul I la concursul internaţional „Cultură, tradiţie şi căi spirituale“, premiul special - Icoană - concurs naţional „Tradiţie, cultură şi căi spirituale nemţene“; 2010-2011 - „GOLDEN PALETTE“ - A WINNER OF THE SPECIAL COLLECTIVE AWARD, obţinut la concursul internaţional „Small Montmartre of Bitola“ - Macedonia 2011, „CRUCEA DE AUR“ pentru cel mai bun iconar, obţinut la concursul internaţional din cadrul Festivalului de artă „Small Montmartre of Bitola“ - Macedonia 2011, premiul I la concursul internaţional de meşteşuguri tradiţionale „Mâini de aur“, premiul I la concursul internaţional „Bucuria de a fi copil“, premiul I la expoziţia naţională-concurs „Sfintele Paşti 2011“ din Iaşi, premiul I la expoziţia naţională - concurs „Mărţişor 2011“ din Iaşi; în 2011-2012- premiul I la olimpiada naţională de arte vizuale - etapa judeţeană, premiul III la olimpiada naţională de arte vizuale, arhitectură şi istoria artelor - etapa naţională din Ploieşti, „Golden Palette“ - participant 31 - In small Mont Martre of Bitola, 2012, premiul I la concursul naţional „O altfel de istorie“- secţiunea Pictură cu caracter istoric, marele premiu la concursul sportiv „Educaţie fizică şi sport în contextul societăţii româneşti“, ediţia I, manifestare organizată în cadrul proiectului educativ „Cultură, tradiţii şi căi spirituale“- concurs naţional, premiul I la concursul de postere, cu tema „My favorite world in a foreign language is…“, „GRAND PRIX 12“, obţinut la competiţia internaţională „Small Montmartre of Bitola“ - Macedonia 2012 , „GOLDEN PALETTE“, obţinută la concursul internaţonal „Small Montmartre of Bitola 2012“ şi „CRUCEA DE AUR“ pentru cel mai bun echipaj, obţinută la competiţia internaţională din cadrul festivalului de artă „Small Montmartre of Bitola“ - Macedonia 2012“.
„Pictura icoanelor nu este doar un mijloc de relaxare, ci scoate din mine părţile bune“
Motivul pentru care tânărul teolog iubeşte arta sacră este unul special: „Icoana, simbol al sfinţirii, este o fereastră deschisă către Dumnezeu, o punte de legătură dintre două lumi aparent total opuse şi imposibil de apropiat în valori. Pictura icoanelor nu este doar un mijloc de relaxare, ci scoate din mine părţile bune, pe care sufletul mă îndeamnă să le aduc la suprafaţă din adâncul meu şi să le ofer lumii. Odată cu trasarea aureolei la fiecare icoană, se trezeşte în mine sentimentul de cinstire şi admiraţie profundă a celor ce mă privesc cu ochii blânzi din chipul pictat cu propriile mele mâini“.
Pe 1 decembrie 2014, Robert Constantin Arbore a organizat o expoziţie de pictură cu titlul „Fereastră către sufletul tău“, eveniment susţinut în cadrul zilelor Colegiului „Sfântul Nicolae“. Pe lângă lucrările sale şi ale colegilor săi, expoziţia a avut o serie de desene cu îngeri realizate, tot sub coordonarea tânărului cercetător, de copiii din Parohia Stânca, cu vârste cuprinse între 4-12 ani. În această lună, studentul de la teologie va participa la un concurs internaţional în Macedonia, unde va prezenta o machetă pictată a Mănăstirii Voroneţ.