Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Studiu: Mierea din Suceava, calități similare mierii de manuka

Studiu: Mierea din Suceava, calități similare mierii de manuka

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 14 Feb 2025

Mierea de mană şi mierea polifloră montană din judeţul Suceava au proprietăţi antibacteriene similare sau mai bune decât celebra miere de manuka, relevă un studiu întocmit de patru cercetători de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV). Mierea de mană este produsă din seva copacilor, precum bradul, stejarul, fagul sau arţarul, şi din excreţiile dulci ale insectelor care se hrănesc cu seva arborilor, iar mierea polifloră montană din nectarul florilor.

Probele de miere au fost procurate de la apicultori din judeţul Suceava care duc stupii în zona montană și analizate în cadrul Laboratorului de Depistare a Falsurilor din USV. Probele au fost comparate cu trei tipuri de miere de manuka (MGO100, MGO250 şi MGO550). Mierea de manuka, produsă în Noua Zeelandă și Australia din nectarul florilor arbustului de Manuka, conține un compus activ numit metilglioxal (MGO), cu efecte antimicrobiene. Cu cât concentrația de MGO este mai mare, cu atât mierea este mai puternic antibacteriană.

„Probele de miere au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar şi bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa şi Escherichia coli). (...) Toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 şi 250, iar peste 60% dintre probe - mai mare decât manuka 550”, susţin cercetătorii USV. În ceea ce priveşte mierea polifloră de munte, 35% din totalul probelor au prezentat o activitate bactericidă mai mare decât manuka 550, iar 79% o activitate bactericidă mai mare decât manuka 250 şi 100. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură