Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
SUA analizează introducerea unui dolar digital
Preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a declarat că analizează potenţialul unei monede digitale bancare centrale, deşi încă nu s-a luat o decizie privind implementarea acesteia.
„La acest moment nu încercăm să luăm o decizie. Experimentăm tehnologia”, a afirmat preşedintele Fed, lunea trecută, la un summit găzduit de Banca Reglementelor Internaţionale.
Acesta a adăugat că, ţinând cont de rolul dolarului ca monedă de rezervă valutară a lumii, Fed „are obligaţia de a fi la curent cu ultimele evoluţii pentru a înţelege costurile şi beneficiile unei monede digitale”.
În acelaşi timp, a explicat Powell, Fed nu se grăbește „să fie prima pe piaţă”, deși „multe alte bănci centrale explorează CBDC, inclusiv China”.
Proliferarea rapidă a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin, a provocat dezbaterile, pe plan global, referitoare la nevoia sau nu ca băncile centrale să aibă propriile monede electronice.
Numite, în limbaj de specialitate, monede digitale bancare centrale (Central Bank Digital Currency - CBDC), acestea vor permite deținătorilor să facă plăţi prin internet, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
Recent, și Banca Centrală Europeană a anunţat că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro, care ar urma să fie accesibilă, ca și bancnotele, tuturor cetăţenilor şi firmelor pentru efectuarea plăţilor curente, rapid, uşor şi sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui.
Cea mai avansată în acest demers pare a fi China, care a introdus, experimental, e-yuanul ca mijloc de plată. (C. Z.)