Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
SUA se salvează de la dezastru
După multe zile de negocieri tensionate, preşedintele democrat Barack Obama şi Congresul dominat de republicani au ajuns, duminică seară, la un acord, eliminând astfel riscul de intrare în incapacitate de plată al Statelor Unite, care ar fi avut consecinţe catastrofale pentru economia mondială.
Preşedintele Barack Obama a anunţat că s-a ajuns la o înţelegere pentru a creşte plafonul maxim al datoriilor Statelor Unite, cu două zile înainte de termenul limită, 2 august 2011. Compromisul dintre Casa Albă şi liderii republicanilor are drept scop reducerea deficitului cu 2,5 trilioane de dolari, dar şi continuarea finanţării împrumuturilor guvernamentale de către Trezoreria americană. Dacă va fi adoptat de Congres până marţi la miezul nopţii (miercuri 04:00 GMT), acordul va permite administraţiei americane să evite intrarea în insolvenţă în zilele următoare. Adrian Vasilescu, BNR: "O lecţie pentru americani" O intrare a SUA în incapacitate de plată ar putea avea efect asupra întregii lumi, şi, implicit a României, a declarat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu. "Asta s-ar putea întâmpla numai dacă, pe 3 august, America ar intra în încetare de plăţi. Ar fi, de fapt, prăbuşirea trezoreriei americane, dar aşa ceva nu este de închipuit", a declarat Adrian Vasilescu. Oficialul BNR a adăugat că aceasta este o lecţie pentru americani, aşa cum a fost lecţia Greciei, Irlandei, Spaniei sau Italiei. "Nu te poţi îndatora în lumea asta la infinit şi nu poţi trăi numai din datorii. Bunăstarea pe datorie este o formulă pe care lumea şi-a însuşit-o, dar ea nu poate să fie ruptă de realizările unei economii", a spus Vasilescu. SUA au avut "zero datorii" o singură dată în istorie Statele Unite au reuşit o singură dată în istorie să ajungă la zero datorii, la sfârşitul mandatului de şase ani al preşedintelui Andrew Jackson (1829-1835), înaintea Războiului Civil. La preluarea mandatului de către preşedintele Jackson, datoriile Statelor Unite se ridicau la 58,4 milioane de dolari. Şase ani mai târziu, ţara era "pe plus", cu 440 mii de dolari în conturi.