Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Sub 20% din peştele pe care-l consumăm este românesc
Consumul anual de peşte în România a crescut de la 4,5-5 kilograme per locuitor înainte de 2013 la aproape 7 kilograme în prezent, dar acesta s-ar putea majora semnificativ dacă se va face un management pentru limitarea speciilor de păsări invazive, la nivelul întregii ţări. Producătorii ar vrea să dubleze cantitatea de peşte anuală şi să crească la 30%-40% consumul de peşte românesc, faţă de 20% cât este acum.
Deşi a crescut consumul de peşte în România, ceea ce este o veste bună pentru această industrie, producătorii şi procesatorii subliniază că potenţialul este mult mai mare şi că este nevoie de un management de limitare a speciilor de păsări invazive, care mănâncă, anual, circa 10.000 de tone de peşte, adică jumătate din cât se produce. „Dacă înainte de 2013 românii consumau în jur de 4,5-5 kilograme de peşte, acum s-a ajuns la 6,5-7 kilograme. Dacă vom face un management şi pentru limitarea speciilor de păsări invazive la nivelul întregii ţări, nu numai din Delta Dunării, şi asta nu înseamnă eliminarea speciilor, ci limitarea lor - gândiţi-vă cum s-ar dubla cantitatea de peşte şi ne-am duce la un consum de 30%-40%. Acum, consumăm sub 20% peşte românesc, undeva între 15% şi 17% (...), dacă dintr-odată am dubla cantitatea de peşte românesc, s-ar reduce preţurile, iar, în plus, am redobândi gustul de demult“, a precizat, pentru Agerpres, Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Organizaţiei RO-FISH - Asociaţia Procesatorilor, Importatorilor, Exportatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România.
El a subliniat că producţia de peşte a României este la ora actuală de 21.000 de tone, iar mai mult de jumătate este mâncată de păsări. „Dezvoltarea cercetării în domeniul piscicol va contribui major (...) şi cred că, la sfârşitul anilor 2020, începând cu 2021, ne vom duce către un procent mult mai ridicat în ceea ce înseamnă peştele românesc“, a adăugat şeful RO-FISH.
Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că, în 2018, producţia estimată a României din acvacultură şi pescuit a fost de circa 22.064,3 tone din care: 10.884,6 tone din acvacultură, circa 3.434,7 tone din pescuit comercial în ape interne, iar din pescuit la Marea Neagră, aproximativ 7.744,9 tone.
Deşi românii au ajuns la un consum anual de circa 7 kilograme de peşte, cantitatea este de peste trei ori mai mică decât media Uniunii Europene (UE), de 22,5 kilograme per locuitor. Prin comparaţie, în Bulgaria şi Ungaria se consumă 2,5 kilograme de peşte pe an, la jumătate faţă de România, în timp ce Portugalia este ţara unde se mănâncă cel mai mult peşte din ţările UE, respectiv 76 de kilograme pe an. În Spania, consumul este de 60 de kilograme de peşte pe an.
Înainte de 1989, în România consumul anual de peşte per locuitor era de 8-10 kilograme.