Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Subvenţii pentru angajarea şomerilor
Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani şi tinerii sub 25 de ani îşi găsesc cel mai uşor locuri de muncă, potrivit unui raport întocmit de AJOFM Botoşani. Pentru aceste categorii angajatorii beneficiază de subvenţii de la stat.
Peste 70% din totalul persoanelor angajate în primele şapte luni ale anului în judeţul Botoşani au fie vârste de peste 45 de ani, fie sub 25 de ani, acestea fiind categoriile pentru care angajatorii beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat, potrivit unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani.
Documentul mai arată că dintre cele 3.923 de persoane angajate, 1.757 au peste 45 de ani, 1.063 au sub 25 de ani, iar 584 de persoane angajate au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani. De asemenea, 519 au între 25 şi 35 de ani.
Din punctul de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale - 1.332 de persoane (34,03%).
Există mai multe situaţii când statul acordă subvenții permanente sau temporare pentru agenţii economici.
Pentru fiecare tânăr NEET (vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, nu are un loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională) angajat, agentul economic primeşte lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 2.250 de lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. Companiile care angajează șomeri de peste 45 de ani sau șomeri aproape de vârsta pensionării pot obține de la stat 2.250 lei lunar/ persoană.
Tot pe o perioadă de 12 luni şi tot 2.250 lei/lună primesc firmele care încadrează în muncă studenţi, şomeri de lungă durată, persoane cu handicap sau șomeri care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale.
Companiile care organizează programe de ucenicie sau care efectuează stagiu pentru absolvenții de învățământ superior pot primi o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună.
De asemenea, firmele care angajează persoanele pe care le aduc în internship pot obține 4.586 de lei pentru angajarea acestora, dacă îi mențin angajați pe aceștia cel puțin 2 ani, iar dacă încadrează în muncă tineri cu risc de marginalizare, angajatorii de inserție beneficiază lunar de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 2.000 de lei, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.
Anul acesta se acordă şi ajutoare în contextul pandemiei de COVID-19, respectiv decontarea parțială a cheltuielilor cu salariile pentru salariați sezonieri angajați sau șomeri angajați în perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2021. (O. N.)