Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Subvenții pentru legumele cultivate în această toamnă
Schema de ajutor de minimis care va susţine producţia de legume din această toamnă a fost aprobată acum două zile de Executiv, fondurile totale alocate fiind de 25 de milioane de euro. Programul se adresează legumicultorilor care înființează culturi de tomate, ardei gras, lung sau gogoşari, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde și care își valorifică producția până cel târziu la 31 ianuarie 2025.
Actul normativ aprobat miercuri de Guvern se referă la ciclul al II-lea de producție aferent Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate din acest an, iar legumicultorii care se vor înscrie vor primi un ajutor în valoare de maximum 1.000 euro/1.000 mp, mai mic decât cel acordat în ciclul I al programului, în care s-au acordat 3.000 euro/1.000 mp. Sprijinul ar putea fi chiar și mai mic de 1.000 de euro/1.000 mp, întrucât, așa cum precizează MADR, „în cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depăşeşte resursele financiare totale alocate schemei de ajutor de minimis, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporţional”.
Potrivit documentului, ajutorul se acordă întreprinderilor sau întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole. Depunerea cererilor şi documentelor justificative se va face în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, iar valorificarea producţiei se va putea realiza până la 31 ianuarie 2025.
Printre condițiile de eligibilitate se numără utilizarea unei suprafețe minime cumulate de 1.000 mp cultivată exclusiv cu una dintre culturile menționate, obținerea unor producții minime și a unor legume pentru care nu se depăşește „conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide”.
Producțiile minime la mia de metri pătrați pentru fiecare cultură sunt, potrivit proiectului, următoarele: 3.000 kg pentru tomate; 2.000 kg pentru ardei gras, lung sau gogoşar; 4.000 kg la castraveţi; 1.500 kg la fasole păstăi; 10.000 plante pentru cultura de salată; 1.000 kg la spanac; 100.000 bulbi pentru ceapă verde.
În ceea ce priveşte verificările în teren, acestea se vor realiza de către echipe mixte ale direcțiilor agricole județene şi ale APIA şi vor urmări stabilirea suprafeţelor cultivate şi evaluarea producţiei de legume, precizează MADR.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cei mai mulți legumicultori care au accesat prima parte a programului din acest an s-au înregistrat în județele Olt, cu 7.923 de de beneficiari, Galaţi, cu 6.651, şi Dolj, cu 2.071. Pentru anul viitor, ministrul Florin Barbu a anunțat deja că schema de ajutor va fi modificată în sensul în care se va elimina obligativitatea ca suprafața de 1.000 mp să fie cultivată exclusiv cu un soi de legumă. (C. Z.)