Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Suedia a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
La 1 ianuarie, Suedia a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la Republica Cehă şi va avea astfel în următoarele şase luni, la Bruxelles, un rol-cheie de lider şi de mediere, potrivit dpa. Priorităţile Suediei se concentrează pe „o Europă mai verde, mai sigură şi mai liberă”, a subliniat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, care conduce un guvern conservator, aflat la putere de numai două luni şi jumătate. Suedia a deţinut, anterior, preşedinţia Uniunii, în 2001 şi 2009.
Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută prin rotaţie, la fiecare şase luni, de cele 27 de state membre ale UE. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franţa (ianuarie-iunie 2022), Cehia (iulie-decembrie 2022) şi Suedia (ianuarie-iunie 2023). Trio-ul următor va fi alcătuit din Spania (iulie-decembrie 2023), Belgia (ianuarie-iunie 2024) şi Ungaria (iulie-decembrie 2024).
Mandatul la conducerea Consiliului Uniunii Europene are două misiuni principale: planificarea şi conducerea reuniunilor pe domenii din cadrul Consiliului şi reprezentarea acestuia în relaţiile cu celelalte instituţii ale UE, în special cu Comisia şi cu Parlamentul European. Rolul său este de a încerca obţinerea unui acord privind dosarele legislative, prin reuniuni de negociere informale şi reuniuni ale Comitetului de conciliere. Statistic, circa 500-700 de propuneri legislative sunt luate în discuţie în fiecare perioadă de şase luni, scrie www.gov.si.