Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Summit al „esticilor” din NATO, la București
Un summit a nouă țări din flancul estic al NATO a avut loc luni, la București, la inițiativa României și Poloniei, principalele teme abordate fiind securitatea de la Marea Neagră, situația din Ucraina și cea din Belarus.
Pe lângă președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Poloniei, Andrzej Duda, la Summitul B9 au participat, prin videoconferinţă, preşedintele SUA, Joe Biden, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ceilalţi şefi de state din format - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria.
Potrivit preşedintelui Iohannis, situaţia de securitate de la Marea Neagră este îngrijorătoare, motiv pentru care NATO trebuie să continue să îşi întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic. „Am pledat - inclusiv în discuţia cu preşedintele Biden - pentru o creştere a prezenţei militare aliate, inclusiv a SUA, în România şi în sudul Flancului Estic”, a spus şeful statului în declaraţia comună cu omologul polonez, Andrzej Duda, la finalul summitului.
Ieri, președinții României și Poloniei au participat la Ziua distinşilor vizitatori la exerciţiul militar „Justice Sword 21”, care se desfăşoară la poligonul Smârdan şi la care Polonia participă cu forţele desfăşurate în ţara noastră în cadrul Prezenţei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova.
Potrivit unei postări a Comandamentului Forțelor Întrunite, la exercițiul care are loc în mai și iunie participă aproximativ 15.000 de militari, dintre care 10.000 români şi 5.000 din 17 naţiuni aliate şi partenere, în 16 poligoane şi alte facilităţi militare din România. (C. Z.)