Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Ziarul Lumina Societate Actualitate socială „Sunt necesare noi modele de producţie în agricultură“

„Sunt necesare noi modele de producţie în agricultură“

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 01 Feb 2010

▲ În prezent, agricultura reprezintă aproape 9% din emisiile de gaze cu efect de seră şi dioxid de carbon ale UE, aceasta fiind în acelaşi timp expusă consecinţelor încălzirii globale, potrivit lui Stéphane Le Foll, europarlamentar francez, care a mai remarcat că, astfel, „agricultura poate fi un aliat semnificativ împotriva încălzirii globale“ ▲ Europarlamentarul, membru în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a dat asigurări că, în ciuda unei creşteri demografice, vor exista resurse pentru asigurarea hranei tuturor oamenilor ▲

Europarlamentarul francez Stephane Le Foll a admis că obiceiurile de consum ale europenilor sunt în schimbare, însă a menţinut necesitatea unei alimentaţii diversificate. „Schimbările în obiceiurile de consum sunt deja remarcabile şi vor continua în viitor. Consumăm din ce în ce mai puţină carne, deşi personal nu sunt în favoarea eliminării acesteia din alimentaţie. Trebuie să ne menţinem o alimentaţie diversificată. Consider că viitorul va reprezenta o revenire la un regim alimentar foarte divers şi că va încuraja, mai degrabă, ideea mesei ca modalitate de interacţiune între indivizi“, a subliniat europarlamentarul.

Potrivit estimărilor, până în 2050, populaţia lumii va creşte cu trei miliarde şi, în dese rânduri, s-a pus problema dacă guvernele lumii vor putea asigura hrana tuturor oamenilor. În opinia lui Le Foll, acest lucru se va putea realiza cu condiţia „dezvoltării modelelor de agricultură“. „De 20 de ani, anumite regiuni specifice ale globului sunt specializate în hrănirea întregului glob, însă acest lucru nu mai funcţionează. Prin urmare, combinaţia între capacitatea de producţie a agriculturii şi protejarea mediului înconjurător va permite elaborarea unor noi modele de producţie“, a subliniat europarlamentarul francez.

„Este necesară implementarea unei strategii agriculturii ecologice“

Agricultura are două obiective majore în eforturile de atenuare a încălzirii globale, în primul rând, fiind necesar să reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi să consume mai puţină energie fosilă. În al doilea rând, potrivit lui Stephane Le Foll, agricultura trebuie să promoveze stocarea carbonului în sol, „care poate fi realizată prin acoperirea vegetală a solului şi fixarea carbonului în plante prin intermediul fotosintezei şi prin capacitatea solului de a funcţiona ca rezervor“. „Trebuie luat în considerare că în prezent în Europa există 70 miliarde de tone de carbon sechestrate în sol. Acest număr este echivalentul a 30 de ani de stocare pentru toată Europa“, a explicat deputatul, care a subliniat că în perioada imediat următoare trebuie pusă în aplicare o politică de tranziţie spre o agricultură ecologică pentru a „favoriza fotosinteza şi a menţine capacitatea solului de a depozita carbon“.