Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Suplimentele alimentare trebuie diferențiate mai clar de medicamente
Consumatorii fac deseori confuzie între medicamentele eliberate fără reţetă medicală şi suplimentele alimentare, astfel că este necesară introducerea unor reglementări care să elimine aceste confuzii, precum moderarea comentariilor incorecte de pe site-urile de comercializare sau platformele social media, elemente de diferenţiere vizuală, precum simboluri sau pictograme, o mențiune vizibilă care indică dacă produsul este supliment alimentar, arată Consiliul Concurenței, potrivit Agerpres.
În România, legislaţia în domeniul suplimentelor alimentare este ambiguă şi incompletă, ceea ce generează probleme în ceea ce priveşte comercializarea şi publicitatea acestora şi conduce la o interpretare neunitară a cadrului normativ.
Potrivit reglementărilor în vigoare, suplimentele alimentare ce au în compoziţie vitamine, minerale sau alte substanţe se comercializează în baza certificatului de notificare emis de Ministerul Sănătăţii. Aceste prevederi, însă, nu se aplică suplimentelor pe bază de plante, care au nevoie doar de un aviz emis de Institutul de Bioresurse Alimentare.
Autoritatea de concurenţă mai recomandă crearea unei platforme dedicate suplimentelor pentru ca un consumator să poată verifica informaţiile privind comercializarea legală a unui anumit produs, dar și îmbunătăţirea cadrului legislativ privind avizarea materialelor publicitare.
Medicamentul reprezintă orice substanţă sau combinaţie de substanţe ce are proprietăţi pentru tratarea sau prevenirea bolilor. Suplimentele sunt surse concentrate de vitamine, minerale sau alte substanţe al căror scop este de a completa regimul alimentar, dar care nu au capacitatea de tratare sau vindecare a unei boli. (C. Z.)