Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Susținere pentru producătorii din agricultură
Activitatea din sectoarele vegetal, zootehnic, apicol şi industrie alimentară trebuie continuată în contextul situației actuale, se spune într-un comunicat al ministerului de profil. Într-un mesaj video postat pe Facebook, ministrul agriculturii, Adrian Oros, i-a asigurat pe agricultori de tot sprijinul și a precizat că în următoarele luni principala sursă de hrană va fi producţia internă, iar fiecare bucată de pământ trebuie lucrată. Pieţele agroalimentare vor rămâne deschise respectând procedurile şi măsurile de siguranţă din supermarketuri.
„Conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) asigură opinia publică că va face toate demersurile necesare astfel încât activitatea de producţie din toate domeniile agricole de pe teritoriul României să se desfăşoare în cele mai bune condiţii în această perioadă“, arată comunicatul MADR. Totodată, într-un mesaj video transmis duminică seară pe Facebook, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut apel la toți cei care trăiesc din agricultură şi industria alimentară să înceteze războiul comercial și să renunțe la ideea câștigului pe termen scurt.
„Simţul măsurii este acum esenţial atât în ceea ce facem, cât şi în ceea ce declarăm. Dacă unora li se pare că pot câştiga ceva pe termen scurt printr-un comportament iresponsabil, pe termen lung putem pierde cu toţii. (…) Trebuie să încetăm războiul comercial şi nu trebuie să uităm consumatorul. Toţi împreună trebuie să trecem peste această criză, pentru ca apoi să avem cu cine face afaceri şi să avem pentru cine produce“, a transmis Oros.
Acesta a precizat că în următoarele luni principala sursă de hrană va fi producţia internă şi de aceea fiecare bucată de pământ trebuie lucrată. „Avem nevoie de producţii cât mai bune, chiar dacă o să fie mai greu. Fiecare fermier sau fiecare ţăran se poate deplasa în câmp sau la fermă pentru lucrările care trebuie efectuate, respectând recomandările privind măsurile luate împotriva răspândirii pandemiei. Suntem în contact permanent cu mediul asociativ din fiecare domeniu. Încercăm împreună să facem analize şi estimări cât mai corecte privind necesarul de seminţe, de pesticide, de fertilizanţi, de material genetic şi cât la sută este acoperit de producţia internă“, a adăugat ministrul.
De asemenea, el a spus că piețele agroalimentare vor rămâne deschise, cu respectarea strictă a procedurilor şi a măsurilor de siguranţă aplicate în supermarketuri.
„Avem obligaţia să susţinem fiecare filieră de produs şi să ne asigurăm că va exista un flux de alimente în magazine şi în pieţe. (...) Monitorizăm zilnic preţul la raft al alimentelor de bază. Pieţele agroalimentare trebuie să rămână deschise, respectând procedurile şi măsurile de siguranţă din supermarketuri. Este important ca producătorii români să aibă unde să îşi vândă producţia, iar populaţia să aibă acces la produse proaspete, sigure şi la preţuri corecte“, a subliniat şeful MADR.