Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Sute de cetățeni străini blocați la frontiera cu Egiptul
Zilele trec şi punctul de la frontiera cu Egiptul de la Rafah, singura ieşire din Gaza spre exterior, rămâne închis pentru cei peste o mie de palestinieni cu cetățenii străine, majoritatea americană, care vor să părăsească Fâşia pentru a fugi de bombardamentele israeliene asupra enclavei.
Între 700 şi 1.000 de persoane vin zilnic la punctul de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt. Sunt palestinieni cu pașapoarte străine care au primit e-mailuri de la ambasadele lor în care li se spune să se îndrepte către punctul de trecere de la Rafah „pe propriul risc”, deoarece nu există garanții că trecerea va fi deschisă, scrie EFE într-un reportaj. Cei mai mulți sunt americani, dar sunt și de alte naţionalităţi precum chinezi, coreeni, italieni, ruşi, ucraineni, iar fraza care se aude cel mai mult în rândul lor este „nu vrem să murim în Gaza”.
Marea majoritate aşteaptă câteva ore şi apoi se întorc în locurile în care sunt cazaţi. Printre cei puțini care rămân să doarmă chiar la punctul de trecere, într-o casă aflată vizavi, sunt Mahmud Abu Musalem şi fiica sa, ambii cu paşapoarte suedeze. Bărbatul a trăit în Suedia timp de 12 ani şi este în Gaza deoarece copiii au vrut să „locuiască în Palestina”.
Un alt caz este cel al lui Hasan Shafi, născut în Gaza, dar cu paşaport american, care locuieşte de trei decenii în Massachusetts. Împreună cu soţia şi copiii lor de 2, 10 şi 12 ani, Shafi era în vizită la rude, în Beit Lahia, în nordul Fâşiei, la doar 1,5 kilometri de Israel, când a avut loc atacul Hamas. Ei sunt acum blocați în Gaza și vor să se întoarcă acasă. La 15 octombrie, acest palestiniano-american a primit un e-mail de la Departamentul de Stat al SUA în care era îndemnat să călătorească la Rafah, în sudul Gazei, pentru a părăsi Fâşia şi a trece în Egipt, însă la sosirea acolo, punctul de trecere era închis, fiind permisă doar intrarea ajutoarelor umanitare dinspre Egipt.
În ce privește soarta pe termen lung a Fâșiei Gaza și a palestinienilor care trăiesc acolo, pe masa cancelariilor lumii sunt mai multe variante. Una dintre ele, agreată de Israel, este predarea administrației Fâşiei Gaza unei părţi terţe cum este Egiptul, scenariu mai vechi respins în trecut, potrivit AFP, care menționează că niciun guvern arab sau musulman nu s-a oferit să preia acest rol.
O altă opţiune susţinută de şeful opoziţiei israeliene ar fi o revenire la administrarea Fâşiei Gaza de către Autoritatea Palestiniană, însă organizația este profund nepopulară în enclavă. De asemenea, este luată în considerare opţiunea unei tutele internaţionale mixte, cu Autoritatea Palestiniană şi fonduri saudite, cu o asistenţă americană sau europeană în ceea ce priveşte administrarea, mai scrie AFP. (C. Z.)