Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sute de persoane au fost evacuate din calea inundaţiilor
Precipitaţiile din ultimele două zile au depăşit 100-180 de litri pe metru pătrat în Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman, la staţia Nistoreşti de pe râul Olteţ şi la staţia Râmnicu Vâlcea de pe râul Olăneşti fiind înregistrate debite cu probabilitate de revenire o dată la 100-200 de ani.
În urma precipitaţiilor din ultimele două zile, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort (judeţul Gorj), Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea), cod extins pe râurile Vedea şi Cotmeana, în judeţele Olt, Teleorman şi Argeş.
Cotele de pericol au fost depăşite marţi în judeţele Vâlcea, Gorj şi Vrancea, pe râurile Lotru (la staţiile hidrometrice Valea lui Stan şi Mălaia), Voineşiţa (la staţia Pichet), Olteţ (la staţiile Nistoreşti şi Oteteliş), Latoriţa (la staţia Gura Latoriţiei), Olăneşti (la staţia Râmnicu Vâlcea), pe Bistriţa (la staţia Băbeni) şi pe râul Cerna (la staţia hidrometrică Cerna). „Debitele înregistrate la staţia Nistoreşti, de pe râul Olteţ, şi la staţia Râmnicu Vâlcea, de pe râul Olăneşti, sunt debite care au probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani“, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Naţionale „Apele Române“ (ANAR).
Având în vedere caracterul rapid şi efectele viiturilor formate pe râurile mici, ANAR a făcut un apel către populaţie să nu traverseze cursurile de apă aflate sub avertizare, să evite circulaţia pe podeţe şi punţi şi să respecte indicaţiile reprezentanţilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă.
63 de localităţi afectate de inundaţii
Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a spus că în ultimele 24 de ore au fost mobilizaţi peste 2.200 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, care au intervenit pentru salvarea oamenilor aflaţi în 63 de localităţi din judeţele Alba, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Sibiu, unde au fost peste 1.100 de locuinţe inundate.
Echipele de intervenţie au reuşit să salveze aproximativ 400 de persoane care au rămas izolate sau erau în pericol, dintre care 210 din localitatea Vaideeni, judeţul Vâlcea.
În urma inundaţiilor din judeţul Argeş şi-au pierdut viaţa două persoane - un bărbat din localitatea Merişani şi un bătrân de 71 de ani din localitatea Vedea, care au fost luaţi de viiturile puternice, iar alte patru din Vâlcea, Argeş şi Teleorman sunt date dispărute. Circulaţia rutieră era ieri blocată pe mai multe drumuri din judeţele Vâlcea, Hunedoara şi Argeş, din cauza viiturilor şi a alunecărilor de teren.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, după ce a fost în localitatea gorjeană Novaci, că în şedinţa de guvern de joi (azi, n.red.) vor fi alocate sumele necesare pentru lucrări rapide de intervenţie în judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş, grav afectate de inundaţii. Prim-ministrul a spus că în prezent în Novaci se lucrează la dig şi la scoaterea apelor din curţi şi că până astăzi după-amiază, când va fi şedinţa de guvern, se va face o primă evaluare a necesităţilor financiare, urmând să se stabilească sumele ce vor fi alocate rapid celor trei judeţe pentru refacerea a „ceea ce este urgent“, respectiv repararea podeţelor şi a drumurilor surpate. (Cristina Zamfirescu)