Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ţăranii îşi pot vinde liniştiţi produsele în pieţe
▲ Micii producători s-au angajat să afişeze informaţii minimale privind trasabilitatea şi originea produsului, în schimbul unor modificări ale Ordinului 111 ▲ „Cred că a fost un ordin puţin excesiv din partea ANSVSA“, a declarat ministrul agriculturii, Ilie Sârbu ▲
Ciobanii şi micii producători îşi vor putea vinde din nou produsele în pieţe, articolele din Ordinul 111 care cereau înregistrarea activităţii la Registrul Comerţului şi interziceau desfacerea produselor micilor producători în pieţe urmând să fie eliminate. „Ordinul 111 nu se abrogă, dar se vor modifica articolele care interziceau desfacerea produselor în pieţe. Micii producători vor putea vinde în continuare în pieţe ca şi până acum, pentru că ei aveau documente, aveau analize de laborator care se făceau în piaţă. Cred că a fost un ordin puţin excesiv din partea ANSVSA“, a declarat ministrul agriculturii, Ilie Sârbu. „Modificarea ordinului va debloca situaţia şi va da posibilitatea micilor producători să îşi reia vânzările în pieţe şi să se termine odată cu formele de dictatură. Cred că noul preşedinte al ANSVSA va schimba în bine activitatea Autorităţii şi va termina cu structura poliţienească. ANSVSA trebuie să devină o structură care să-i sprijine pe micii producători. După discuţiile avute cu Ilie Sârbu şi Marian Zlotea, am decis să eliminăm aceste aberaţii din ordin“, a spus preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae. Noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a precizat că Ordinul 111 nu poate fi abrogat în totalitate, deoarece conţine anumite capitole care privesc siguranţa alimentară. „Tot ceea ce înseamnă regulament european trebuie respectat în totalitate, dar vom modifica acolo unde s-a întrecut măsura. Ei s-au angajat să respecte tot ceea ce înseamnă regulamente europene, trasabilitate, igienă şi siguranţă alimentară“, a adăugat Zlotea. Acesta a mai menţionat că pe micii producători îi deranja de fapt partea de fiscalitate, care aparţine însă MFP. Modificările Ordinului 111 au intrat în vigoare începând de joi. Etichetă scrisă de mână Potrivit Ordinului 111 privind vânzările directe şi cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, întreaga cantitate de produse scoasă la vânzare trebuie să conţină un minim de informaţii, o etichetă, chiar şi scrisă de mână, cu date despre numele producătorului, localitatea de producţie, denumirea produsului şi data obţinerii, pentru a se cunoaşte trasabilitatea produsului. De asemenea, ar trebui să existe informaţii care fac referire la cantitatea propusă spre vânzare. Producătorii nu sunt nevoiţi să ambaleze sau să eticheteze fiecare bucată de brânză, ci doar să le prezinte corect spre vânzare cu informaţiile menţionate. Reprezentanţii crescătorilor de oi, care au protestat săptămâna trecută în faţa ANSVSA, solicitând abrogarea Ordinului 111, au tras un semnal de alarmă cu privire la preţurile de aproape două ori mai mici practicate în pieţele ţărăneşti. „Produsele din lapte de oaie se valorifică la maximum 15 lei pe kilogram, în timp ce produsele de la procesatori se livrează la un preţ de 25 de lei pe kilogram, ajungând ca în marile magazine să se vândă la 28-35 de lei kilogramul. Scopul ordinului era să ne elimine pe noi de pe piaţă“, au susţinut oierii.