Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Ţăranii români îşi pot sacrifica tradiţional mieii şi porcii

Ţăranii români îşi pot sacrifica tradiţional mieii şi porcii

Data: 18 Martie 2009

▲ România a obţinut o derogare din partea Parlamentului European în ceea ce priveşte sacrificarea mieilor şi a porcilor fără asomare, însă doar în perioada premergătoare Sfintelor Paşti şi Crăciunului ▲ Deputaţii europeni au mai hotărât ca pe etichetele alimentelor să fie specificate originea produselor şi locul în care acestea au fost procesate ▲ Potrivit raportorului Maria Petre, în viitoarea directivă a Uniunii Europene privind calitatea alimentelor, unde vor fi prevăzute specialităţile tradiţionale garantate, vor fi incluse şi produse tradiţionale româneşti ▲

Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a votat favorabil amendamentele privind sacrificarea prin metoda tradiţională (fără asomare) a animalelor, în România, de Paşti şi de Crăciun.

Astfel, cu 10 zile înainte de Paşti şi 10 zile înainte de Crăciun, mieii, respectiv porcii, pot fi sacrificaţi fără asomare.

Potrivit europarlamentarului Maria Petre, amendamentele privind sacrificarea prin metoda tradiţională a animalelor în România au fost aprobate cu 21 de voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi două abţineri. Astfel, fermierii îşi vor putea sacrifica animalele prin metode tradiţionale de la sfârşitul lunii martie, renunţându-se la prevederile ce presupuneau asomarea animalelor înainte de sacrificare.

„Am reuşit să convingem colegii din grupul parlamentar al Partidului Popular European (PPE) de necesitatea păstrării tradiţiilor româneşti de sacrificare a porcului de Crăciun şi a mieilor de Paşti. Prin această măsură care va fi votată va dispărea, practic, asomarea animalelor. Oricum, asomarea nu era privită cu ochi buni de concetăţenii noştri de la ţară“, a precizat Maria Petre. Propunerea va fi votată în plenul PE în ultima săptămână a lunii martie, însă succesul este ca şi garantat, dat fiind numărul mare de voturi obţinut în cadrul comisiei.

Europarlamentarul a mai spus că, în calitatea sa de raportor al Parlamentului European pentru calitatea produselor alimentare, va milita pentru includerea în viitoarea directivă a Uniunii Europene privitoare la calitatea alimentelor, unde vor fi prevăzute specialităţile tradiţionale garantate, a cât mai multor produse tradiţionale româneşti.

Originea produselor, clar specificată pe etichete

Deputaţii europeni au cerut ca pe etichetele alimentelor să fie specificate originea produselor şi locul în care acestea au fost procesate. De exemplu, consumatorii trebuie să ştie că o parte din puii ambalaţi în Regatul Unit sunt crescuţi în Thailanda. Deputaţii europeni doresc ca cetăţenii europeni să ştie exact cu ce se hrănesc.

Raportul privind asigurarea calităţii alimentelor a fost redactat ca reacţie la Cartea Verde a Comisiei Europene privind calitatea produselor agricole.

Un alt exemplu de alimente care se vor supune noii legislaţii este ciocolata belgiană. Ingredientele principale ale acesteia provin din Coasta de Fildeş (cacao) şi din Burkina Faso (nucile de cocos). „Consumatorii ştiu acum mai multe lucruri despre impactul agriculturii asupra dezvoltării durabile, mediului înconjurător, calităţii alimentelor, biodiversităţii, deşertificării şi bunăstării animalelor“, a spus deputata europeană Maria Petre, autoarea raportului.