Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Târg de produse tradiţionale şi ecologice
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va găzdui, azi şi mâine, un nou târg de produse tradiţionale şi ecologice, vedeta noii ediţii fiind zona Moldovei.
Evenimentul îşi propune să prezinte obiceiuri şi să promoveze produsele de calitate, reprezentative pentru toate zonele României, dar în mod special pentru zona Moldovei, sub denumirea „Moldova lui Ştefan în Bucureşti, obiceiuri şi tradiţii strămoşeşti!“.
Potrivit reprezentanţilor MADR, la ediţia din acest weekend au confirmat prezenţa peste 30 de producători din Galaţi, Vrancea, Bacău, Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Vaslui. Pe lângă cei din zona Moldovei, vor veni şi agricultori din judeţele Argeş, Braşov, Bihor, Buzău, Sibiu, Dolj, Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa.
Bucureştenii vor putea degusta şi achiziţiona din curtea Ministerului Agriculturii (aflat pe B-dul Carol I, nr. 2-4, sector 3) legume şi fructe de sezon: dovlecei, roşii, castraveţi, ardei, ceapă, păstăi, verdeţuri, vinete, caise, piersici, pepeni, vişine; magiun de prune Topoloveni, precum şi toată gama „Topoloveana“ - dulceaţă de afine, caise, căpşuni, cătină, cireşe negre, coacăze, vişine, precum şi zacusca de ciuperci şi vinete; produse din carne şi lapte din regiunea Covurlui; păstrăv afumat în cobză de brad Doftana; produse din carne din zona Pleşcoi; pâine tradiţională bătută pe vatră din Ardeal; brânzeturi de la Bran; miere; brânzeturi şi produse lactate din zona Vlăsineşti, judeţul Botoşani. De asemenea, se vor regăsi produse lactate proaspete şi din carne din comuna Şipote, judeţul Iaşi, precum cârnaţi tradiţionali de Şipote, lapte bătut, caşcaval Şipote, brânză de vaci, dar şi din alte zone ale Iaşiului: salam de casă, pastramă de vită, cotlet de porc afumat, pastramă de porc afumată de Dancu etc. Din judeţul Bacău vor fi aduse produse precum sirop din mugur de brad, borş de putină, dulceţuri de zmeură, afine, mure şi căpşuni, dar şi zacuscă. Faimoasele plăcinte moldoveneşti „poale-n brâu“, din Botoşani, vor întregi, de asemenea, tabloul unui colţ din îndrăgita Moldovă, chiar în centrul Capitalei.
Nu în ultimul rând, obiecte tradiţionale din lemn, prelucrate manual, vor fi realizate de pricepuţi meşteri populari şi vor fi prezentate la această ediţie a târgului.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a demarat o serie de evenimente pentru prezentarea şi promovarea tradiţiilor locale, în acest sens urmând să organizeze astfel de târguri în fiecare a treia sâmbătă şi duminică din lună, în curtea ministerului.
Primul eveniment a avut loc pe 21 şi 22 iunie, când vedeta ediţiei a fost zona Maramureşului. Tot la acel târg, producătorul bucovinean Ioan Baciu din Fundu Moldovei a primit atestatele pentru şapte produse tradiţionale din carne realizate după reţete vechi de peste 80 de ani.
Potrivit datelor MADR, după o jumătate de an de la intrarea în vigoare a noii legislaţii pentru produsele tradiţionale, MADR a acordat atestate pentru 51 de produse tradiţionale de la 12 producători, dar a respins alte 64 de dosare pentru că nu îndeplineau condiţiile prevăzute în norme.
Pe vechea legislaţie erau atestate la Ministerului Agriculturii 4.400 de produse tradiţionale. (Cristina Zamfirescu)