Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Târgul Naţional al Mierii
Cea de a X-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii şi-a deschis, ieri, porţile, pe platforma apicolă Băneasa, unde vizitatorii sunt aşteptaţi, timp de trei zile, de cei peste 120 de apicultori veniţi din toate colţurile ţării, informează agerpres.ro. Expozanţii etalează o gamă extrem de diversificată, de la produse obţinute direct din stupină până la produse apicole condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole - suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc.
De asemenea, de acest târg vor putea beneficia şi apicultorii, deoarece vor fi prezente şi produsele dedicate acestora - stupi şi componente, utilaje şi alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriţie sau cărţi de specialitate.
Potrivit datelor statistice, România produce anual, în medie, 20.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa. România deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40 de mii de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine. În schimb, dacă la producţie suntem pe primele locuri în Europa, în ceea ce priveşte consumul, datele indică o medie de 500 de grame pe locuitor/an, mult sub media ţărilor UE, unde se consumă între 1,5 kilograme (Olanda şi Belgia) şi chiar două kilograme în Germania. (Bogdan Cronţ)