Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Târguri de Sfântul Dumitru în Bucureşti
La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român vor avea loc, de vineri până duminică, târguri de Sfântul Dumitru care vor reface atmosfera sărbătorilor de altădată. De asemenea, în Parcul Naţional din Capitală vor fi organizate demonstraţii gastronomice şi evenimente inedite la Festivalul Tradiţiilor de Sfântul Dumitru, care se va deschide joi şi se va încheia duminică.
De Sfântul Dumitru, două muzee importante din Bucureşti, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, au pregătit manifestări menite să reînvie tradiţiile din satul de altădată.
Astfel, printre evenimentele cu care Muzeul Satului îşi aşteaptă vizitatorii, se numără Nunta din Oaş - reconstituită cu fast de Ansamblul folcloric naţional „Transilvania” din Baia Mare și muzică religioasă interpretată de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, coordonat de arhidiaconul Mihail Bucă.
Duminică, cu ocazia pomenirii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, va avea loc Sfânta Liturghie la Biserica Turea din Satul Nou (zona sud a muzeului), la fel ca în vremurile de odinioară, iar după slujbă va avea loc o şezătoare la care vor participa reprezentanţii comunităţii din Avrig şi Ansamblul folcloric „Purtata Avrigului”, arată organizatorii într-un comunicat, în care precizează şi faptul că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este ocrotitorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.
În fiecare zi a evenimentului vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, părinţi şi bunici, în limita a 10 locuri pentru fiecare atelier, prin care vizitatorii pot face cunoştinţă cu tainele meşteşugurilor populare. Înscrierile se pot face la programe.culturale@muzeul-satului.ro.
De la târg vor putea fi cumpărate produse din gastronomia tradiţională (colaci, cozonaci, pâine cu maia, miere şi produse apicole, vin, bragă), dar şi conserve de toamnă (murături, zacuscă, dulceaţă).
La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în cadrul Târgului de Sânmedru deschis de vineri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, au fost invitaţi aproximativ 40 de colecţionari din toată ţara care vor expune lucruri vechi, de colecţie, iar vizitatorii vor putea admira şi cumpăra piese de costum ţărănesc, ţesături de interior (covoare, ştergare, feţe de pernă şi feţe de masă), icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe, mobilier crestat, pictat (lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri).
Vor fi prezentate şi piese vechi de ceramică, vase din lemn, furci şi roţi de tors, ceasuri, candelabre, râşniţe de alamă, dar şi publicaţii socio-etnografice din perioada interbelică.