Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Tarife de până la patru ori mai mari pentru serviciile de cadastru
Românii care vor să cumpere terenuri, case sau să întocmească diferite documente pentru terenuri, vor fi nevoiţi să plătească începând cu acest an, tarife mult mai mari pentru serviciile de cadastru. Iar dacă se mai şi grăbesc şi vor să le fie întocmite actele în regim de urgenţă, tariful va fi de patru ori decât cel normal.
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a modificat, începând din 1 ianuarie 2008, tarifele pentru unele servicii practicate. Potrivit unui ordin ANCPI, cele mai importante modificări de tarife sunt cele practicate pentru eliberarea de planuri de încadrare în teritoriu şi planurilor de situaţie necesare proiectelor pentru autorizarea lucrărilor de construire (PAC) sau desfiinţare (PAD), precum şi a altor planuri, care până în prezent erau taxate cu 200 de lei pe un plan, iar de la 1 ianuarie sunt taxate cu 200 de lei înmulţit cu suprafaţa (hectar) pentru suprafeţe mai mici de 9 hectare, respectiv de 1.000 la hectar pentru suprafeţe mai mari de 9 hectare. Totodată, pentru avizarea executării planurilor şi hărţilor analogice sau digitale şi ortofotoplanurilor pentru suprafeţe mai mari de 100 hectare, precum şi pentru avizarea lucrărilor de aero-fotografiere, taxa pentru fiecare lucrare creşte de la 50 la 100 de lei. Furnizarea serviciilor în regim de urgenţă presupune, pe lângă plata tarifelor pentru furnizarea serviciilor la termen, şi plata unui tarif suplimentar, al cărui cuantum este de patru ori valoarea tarifului normal, dar nu mai mult de 5.000 de lei. Sunt scutite de la plata tarifelor serviciile de recepţie şi înfiinţare carte funciară, în cazul primei înregistrări în cadastru şi cartea funciară a terenurilor agricole situate în extravilanul localităţilor, dobândite prin titlurile de proprietate emise în baza Legii fondului funciar şi a Legii pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar. Furnizarea în regim de urgenţă a acestor servicii presupune plata unui tarif de urgenţă de 480 de lei. (S.D.)