Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Tarifele la electricitate şi gaze vor scădea anul viitor
Preţul energiei electrice va scădea de la 1 ianuarie 2016 cu aproximativ 5 procente, în timp ce pentru gazele naturale consumatorii casnici vor plăti mai puţin începând cu data de 1 iulie 2016. Totodată, reprezentanţii ANRE au anunţat că racordările la reţeaua de distribuţie gaze naturale vor dura maximum 90 de zile.
Preţul electricităţii la consumator va scădea cu 5-6% de la 1 ianuarie, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare, după cum a anunţat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. „Tarifele la energia electrică vor scădea de la 1 ianuarie proporţional cu scăderea tarifelor de distribuţie din cadrul preţului final. Tariful de distribuţie va scădea cu un procent între 8 şi 10%, ceea ce va genera în factura finală o scădere de 3-5%. De asemenea, va scădea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a preţului de 5-6%, începând cu 1 ianuarie”, a afirmat şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „O scădere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scădere interesantă”, afirmă şeful ANRE.
În ceea ce priveşte sectorul de gaze naturale, Havrileţ a arătat că tarifele vor fi modificate la 1 iulie 2016. „Aşa cum evoluează piaţa gazelor naturale în acest an, avem şi o situaţie favorabilă din punct de vedere al vremii, considerăm că de la 1 iulie preţurile la gazele naturale ca şi marfă, preţul gazelor din producţia internă, vor scădea cu cel puţin 10%. La nivelul consumatorului industrial înseamnă o scădere de 5-6%, iar la nivelul consumatorului casnic nu există o altă estimare decât cea din calendarele de liberalizare, este prevăzută menţinerea preţului reglementat la un nivel mult mai mic decât preţul industrial”, a spus Havrileţ, citat de Mediafax.
Totuşi, potrivit calendarului de liberalizare pentru consumatorii casnici, până în anul 2018 este stipulată o creştere anuală de 6 lei/MWh. Populaţia urbană consumă între 2 şi 3 MW pe an, însă în localităţile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar şi sub 0,5 MW/an.
Racordarea la gaze se va face în maximum 90 de zile
Pe de altă parte, potrivit noilor standarde aprobate de ANRE, racordările la reţeaua de distribuţie gaze naturale, atât pentru firme, cât şi pentru persoanele fizice, vor dura până la 90 de zile. „Se va stabili un termen pentru racordare legat şi de situaţia domeniului public-privat în care se realizează racordarea. Practic este nevoie de avize, de autorizaţii din partea localităţii, din partea primăriei sau a consiliului judeţean şi în funcţie de eliberarea acestor acte care în mod normal se eliberează în 90 de zile. Deci, practic, durata unei racordări nu poate să fie mai mare de 90 de zile, plus timp acordat lucrării respective. Acum există termene care se întind până la 270 de zile, iar noi încercăm să le restrângem la 90 de zile”, a precizat preşedintele ANRE. De asemenea, distribuitorii de gaze naturale vor plăti despăgubiri dacă nu răspund la reclamaţiile şi sesizările solicitanţilor, persoane fizice sau firme, ANRE aprobând standarde de performanţă pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale şi de transport al gazelor naturale. Compensaţiile în bani variază în funcţie de importanţa solicitării, de la un nivel de 50 de lei cu o suprataxare pentru fiecare zi de întârziere, până la câteva mii de lei în cazul operatorului de transport.
În România există în prezent 300.000 de reclamaţii în medie pe an din partea consumatorilor casnici privind sectorul gazelor naturale.