Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Tarifele la RCA rămân plafonate până la 30 iunie
Executivul a aprobat prelungirea cu trei luni, până la 30 iunie 2024, a plafonării tarifelor pentru poliţele de asigurare auto obligatorie (RCA), informează Ministerul Finanţelor. Actul normativ, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prevede încă trei luni de aplicare a tarifelor de primă maxime practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.
„Am decis să venim cu această soluţie temporară, dar vitală pentru şoferi, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto care se traduc printr-o piaţă caracterizată de un dezechilibru între cerere şi ofertă”, a explicat ministrul finanţelor, Marcel Boloş. Tarifele de primă maxime sunt tarifele proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ca acestea să fie ajustate cu maximum 6,8%. Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii. Comisioanele se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie.
Preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, este de părere că polița RCA trebuie să intre în zona de normalitate, adică „să ajungem să nu mai vorbim despre ea, să nu ne mai preocupe, să ajungem să nu mai fie un inhibitor de business, să nu ne mai facem business planuri în jurul cheltuielilor cu RCA-ul”. „Dar pentru asta trebuie să ne lansăm pe un parcurs de remediere şi, evident, să deschidem discuţia şi despre alte modele de asigurare”, a spus oficialul ASF la o conferinţă de specialitate.
El a declarat că, din toată plaja de profil, RCA acoperă peste 50% spre 60% şi sunt multe alte tipuri de asigurări absolut benefice unei societăţi moderne, despre care vorbim foarte puţin. (C. Z.)