Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Țările cele mai periculoase pentru jurnaliști
Între 2003 şi 2022 au fost ucişi 1.668 de jurnalişti în întreaga lume, ceea ce reprezintă o medie de 80 pe an, potrivit unui bilanţ publicat recent de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), care notează că acest clasament este dominat de Irak şi Siria, cele mai periculoase ţări din lume pentru această profesie, transmite AFP. „Cu un total de 578 de jurnalişti ucişi în 20 de ani”, aceste două state afectate de război „adună, ele însele, mai bine de o treime dintre reporterii ucişi”, înaintea Mexicului (125), Filipinelor (107), Pakistanului (93), Afganistanului (81) şi Somaliei (78).
La nivelul ultimelor două decenii, 2012 şi 2013 pot fi consideraţi ani negri, cu 144 şi, respectiv, 142 de asasinate ale unor jurnalişti. A urmat „o acalmie progresivă, apoi cele mai scăzute cifre la nivel istoric începând din 2019”. Însă numărul morţilor în rândul jurnaliştilor a reînceput să crească în 2022, cu 58 de reporteri ucişi în exerciţiul funcţiunii, faţă de 51 în 2021, ca urmare a războiului din Ucraina, unde 8 reprezentanți ai presei şi-au pierdut viaţa.
În prezent, Ucraina este a doua cea mai periculoasă țară din Europa pentru jurnalişti, după Rusia (25 de jurnalişti ucişi în 20 de ani). „După sosirea la putere a lui Vladimir Putin, atingerile, inclusiv letale, la adresa libertăţii presei au fost sistematice, îndeosebi odată cu lichidarea jurnalistei emblematice Anna Politkovskaia, la 7 octombrie 2006”, arată RSF. Organizația mai atrage atenția că numeroși jurnalişti au fost uciși în zone de pace, ca urmare a anchetelor desfăşurate în privinţa crimei organizate şi a corupţiei.