Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Țările cu cele mai curate ape de scăldat
Proporţia locurilor de scăldat din Europa (UE, Albania şi Elveţia) încadrate în categoria „calitate excelentă” este de 84,7%, arată raportul anual publicat recent de Comisia Europeană, care a monitorizat, în 2021, 21.859 de zone de scăldat. În patru state membre - Austria, Malta, Croaţia şi Grecia - cel puţin 95% din zonele pentru scăldat îndeplinesc standardele de excelență în materie de calitate a apei, iar în Malta, Bulgaria, România şi Luxemburg, toate zonele pentru scăldat analizate aveau cel puţin „calitate suficientă”.
România are doar 50 de locuri de scăldat analizate de Agenţia Europeană de Mediu. Din acestea, 42 (84%, în creștere de la 70% în anul 2020) erau în categoria „calitate excelentă”, restul de opt fiind de „calitate bună”. Din totalul zonelor românești de scăldat monitorizate, 49 sunt la malul mării, potrivit eea.europa.eu. „Acest raport aduce veşti foarte bune celor care fac rezervări pentru vacanţa de vară în zonele de scăldat pitoreşti din Europa”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Legislaţia UE privind apa pentru scăldat defineşte condiţiile în care aceasta poate fi clasificată drept „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcţie de nivelul de bacterii detectate. În cazul în care calitatea este „nesatisfăcătoare”, statele trebuie să ia măsuri de interzicere a scăldatului sau să implementeze acţiuni corective adecvate. În plus, datorită normelor UE s-a redus drastic volumul apelor uzate municipale şi industriale care ajung în apa pentru scăldat.