Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ţările europene reduc taxele şi impozitele, ca măsură anticriză
Statele din Uniunea Europeană iau măsuri pentru a face faţă crizei. În timp ce unii se gândesc ce impozite să mai introducă şi cu cât să crească taxele, cele mai multe state occidentale au anunţat reduceri semnificative ale impozitelor pentru a relansa activitatea economică.
Germania, Italia, Franţa şi Suedia au anunţat deja că vor reduce impozitele şi taxele începând de anul viitor. Planul experţilor este simplu: reducerea împovărării financiare va duce la câştiguri mai mari şi, implicit, la creşterea producţiei şi a puterii de cumpărare a oamenilor. În final cercul se închide prin crearea de noi locuri de muncă şi relansarea economică. Măsura reducerii impozitelor este urmată de majoritatea statelor occidentale, care sunt interesate de repornirea motorului economic decât de reducerea deficitului. Prima măsură de criză a noului Guvern german este reducerea impozitelor, de la 1 ianuarie 2010, în beneficiul întreprinderilor şi al asociaţiilor familiale. Premierul italian, Silvio Berlusconi, a anunţat şi el că Executivul vrea să renunţe la aşa-numita taxă profesională plătită de agenţii economici. Aceeaşi măsură a fost anunţată şi în Franţa. Iar în Marea Britanie, Guvernul a redus cota TVA-ului cu 2,5 procente, până la 15%. Şi Suedia a luat decizia reducerii impozitelor pe venit în 2010. În România, reprezentanţii Guvernului gândesc invers omologilor lor din ţările europene. Dacă aceştia vor să scadă taxele şi impozitele pentru relansarea economiei, în România, Guvernul are în vedere pentru 2010 o reformă a veniturilor, pentru a majora nivelul contribuţiilor vărsate la buget.