Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepţional în care a conservat arhitectura, cultura şi stilul de viaţă rural de dinaintea
Țările europene se regrupează în jurul Ucrainei
Marea Britanie și mai multe state membre UE au pledat pentru sporirea sprijinului pentru Kiev, ca reacție la anunțul preşedinţilor rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, că au convenit iniţierea negocierilor pentru oprirea războiului din Ucraina. „Orice acord încheiat pe la spatele nostru nu va funcţiona, orice acord va avea nevoie de participarea Ucrainei şi a Europei”, a spus şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, arătând că Ucraina și Uniunea Europeană nu pot fi excluse de la masa negocierilor.
Și la Kiev există temeri că Ucraina va fi lăsată în afara acestor discuţii, în contextul în care preşedintele american l-a sunat pe preşedintele Volodimir Zelenski abia după discuţia sa cu Putin. Însă potrivit atât Kremlinului, cât și lui Donald Trump, Ucraina va participa „într-un fel sau altul” la orice viitoare discuţii destinate să pună capăt conflictului, relatează AFP şi Reuters. „Va exista o componentă bilaterală ruso-americană a acestui dialog şi o alta referitoare la participarea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că Trump şi Putin nu au menţionat participarea Uniunii Europene la viitoarele negocieri. Oficialul rus a mai spus că pregătirea unei întâlniri Putin - Trump ar putea dura până la câteva luni și că ambele părţi au convenit că Riad, capitala Arabiei Saudite, este locul potrivit pentru un astfel de summit.
Europenii au reacționat negativ la iniţiativa lui Trump de a deschide negocieri cu Vladimir Putin și au reasigurat Ucraina de tot sprijinul dacă aceasta refuză termenii unui acord de pace, notează AFP. Strategia concilierii cu Rusia „nu funcţionează”, a declarat ferm şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, făcând o paralelă cu acordurile de la München din 1938, prin care francezii, italienii şi britanicii au acceptat anexarea unei părţi a Cehoslovaciei de către Germania nazistă.
Abordarea noii administraţii de la Washington compromite poziţia de negociere a Kievului, este de părere fostul ministru de externe ucrainean Dmitro Kuleba, îngrijorat de faptul că secretarul american al apărării Pete Hegseth a catalogat drept nerealiste speranţele Ucrainei de a adera la NATO, de a recupera teritoriile pierdute începând din 2014 şi de a beneficia de trupe americane sau aliate pentru garantarea unui eventual acord de pace. „Se pare că s-a renunţat la aceste poziţii esenţiale fără măcar să se ajungă în punctul de a negocia”, a explicat Kuleba.
Singurele pârghii rămase acum la dispoziţie sunt sancţiunile, activele ruseşti îngheţate şi materiile prime de care Trump s-a arătat interesat, a spus acesta. „Ucraina nu va renunţa uşor. Ţara va fi capabilă să se apere până la vară cu armele care îi sunt livrate în prezent şi cu cele pe care le produce singură. Credeţi-mă, Trump subestimează capacitatea şi hotărârea Ucrainei de a se apăra”, a încheiat fostul oficial de la Kiev. (C. Z.)