Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Țările UE cu cele mai multe ferme de familie
În Uniunea Europeană erau, în 2020, 9,1 milioane de ferme, majoritatea (un nivel estimat la 93%) putând fi clasificate ca exploataţii agricole familiale (ferme conduse de familie, cel puțin 50% din forţa de muncă este furnizată de lucrătorii familiali), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Exploataţiile agricole familiale reprezentau cel puţin 80% din totalul fermelor în toate ţările din UE, exceptând Estonia (65%) şi Franţa (58%).
Ţările UE cu cea mai ridicată pondere a fermelor familiale erau Grecia, România şi Polonia (toate cu aproximativ 99% din totalul fermelor). Aproape şase din fiecare zece ferme (aproximativ 57%) sunt operate doar de deţinător şi de membrii familiei. La alte 36% din ferme, forţa de muncă din familie reprezintă cel puţin 50% din totalul forţei de muncă.
Exploataţiile agricole familiale erau responsabile pentru exploatarea celei mai mari părți din suprafaţa agricolă utilizată în 2020 (aproximativ 61% din cele 157,4 milioane de hectare), pentru aproape 78% din totalul forţei de muncă din agricultură, pentru majoritatea efectivelor de animale (aproape 55%) şi pentru majoritatea producţiei standard (aproximativ 56%).
Deşi exploataţiile agricole non-familiale reprezentau, în 2020, doar aproximativ 7% din totalul fermelor din UE, ele erau responsabile pentru aproximativ 39% din suprafaţa de teren folosită în agricultură, pentru aproximativ 22% din totalul forţei de muncă din agricultură, pentru circa 45% din efectivele de animale şi 44% din producţia standard.