Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Taxă la intrarea în Panteonul din Roma
Vizitatorii Panteonului din Roma, cel mai bine conservat edificiu roman și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact, trebuie să achite, începând din 3 iulie, o taxă de intrare de 5 euro, a anunţat Ministerul Turismului din Italia, potrivit Reuters.
Vasta clădire cilindrică - fost templu, în prezent biserică activă -, al cărei perete exterior nedeteriorat susţine o cupolă de 43,3 metri înălţime, atrage anual milioane de vizitatori, fiind una dintre marile atracţii turistice ale Italiei. Forma actuală a Panteonului şi zidurile sale de şase metri grosime datează din prima parte a domniei împăratului Hadrian, care a ajuns la putere în anul 117. Este cel mai mare dom nearmat din lume şi dispune de un „oculus”, o deschidere circulară în centrul cupolei, fără acoperiş. Clădirea a fost transformată în biserică creştină în anul 609.
Îndelung amânată, introducerea taxei face parte dintr-un demers de creştere a veniturilor din exploatarea bunurilor culturale ale Italiei, Ministerul Turismului urmând să primească 70% din fonduri. Banii vor fi folosiţi pentru mentenanţă. Restul sumei va ajunge la dieceza din Roma.
„Ca să fie aici încă două mii (de ani) au nevoie de nişte bani”, a declarat turistul german Karsten Kohler, cu câteva zile înainte de instituirea taxei. Intrarea a rămas gratuită pentru credincioşi în timpul slujbelor religioase.
Grija pentru artă şi arhitectură este o permanentă provocare pentru Italia, țara cu cele mai multe situri culturale aflate în patrimoniul UNESCO, din cauza problemelor persistente legate de finanţarea publică redusă.