Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Tehnic, România îndeplineşte criteriile de trecere la euro
În acest moment, România îndeplineşte criteriile nominale de aderare la moneda unică europeană, însă ţinta vehiculată până în acest moment, 1 ianuarie 2019, nu pare să fie un termen realist, întrucât nu există un acord sau o foaie de parcurs. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că aderarea la zona Euro trebuie să fie un obiectiv asumat de întreaga societate şi parafat printr-un act.
România îndeplineşte în acest moment criteriile nominale de aderare la euro, dar pentru a fi cu adevărat pregătită trebuie să îndeplinească şi „criteriile reale“ care ţin de competitivitatea economiei şi de acordul ţărilor din această zonă, după cum a anunţat luni primul-ministru. „În acest moment, România îndeplineşte criteriile nominale de aderare la euro, care ţin de deficit bugetar, de datorie, de toate celelalte. Însă, pentru a fi cu adevărat pregătiţi, trebuie să avem şi criteriile reale, să avem o economie competitivă. Şi mai trebuie să fie de acord şi toate ţările din zona Euro, care în aceste zile cred că mai puţin sunt preocupate de Polonia, România, de cine urmează să intre în Euro, cred că sunt mai preocupate de cine s-ar putea să iasă din zona Euro“, a precizat Victor Ponta, citat de Agerpres. Acesta a subliniat că solicitarea oficială a României de intrare în zona Euro nu poate fi făcută decât printr-un acord şi o strategie clară, banca centrală având un rol esenţial, „cel puţin la fel de important ca al Guvernului şi Parlamentului“.
În acelaşi timp, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a precizat că, deşi ţara noastră îndeplineşte criteriile stipulate în acordul de la Maastricht, încă există riscul unor derapaje serioase, „extrem de costisitoare“, astfel că trebuie să ne gândim bine dacă menţinem această ţintă de aderare, 1 ianuarie 2019, şi ce avem de făcut. „Discuţia trebuie să intre pe un câmp extrem de serios. Suntem deja în aprilie 2015 şi încă nu avem o foaie de parcurs. Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare trimestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare altă dată va fi lipsită de credibilitate şi ne va crea mai multe probleme. Ne vom încâlci în tot felul de explicaţii, iar aici credibilitatea este esenţială“, a subliniat Mugur Isărescu, la conferinţa „Calea României către zona Euro“ desfăşurată luni la Palatul Parlamentului.
Guvernatorul BNR a precizat că aderarea la zona Euro trebuie să fie un obiectiv asumat de întreaga societate şi parafat printr-un act, fie că este vorba de o declaraţie în Parlament, o lege sau un pact politic. În plus, în opinia şefului băncii centrale, o dată-ţintă poate reprezenta o ancoră pentru politici macroeconomice consistente, coerente şi corecte. „În cei 25 de ani, am ajuns la concluzia că România deraiază destul de repede în ceea ce priveşte politicile macroeconomice. Un derapaj macroeconomic, cred că ne-am convins, este extrem de costisitor în timp, în bani, în efort, iar costurile sociale sunt imense. În 25 de ani niciodată nu am văzut situaţia macroeconomică de acum, dar să nu ne îmbătăm cu apă rece, să nu găsim un bun prilej să ne abatem de la acest traseu şi să intrăm iarăşi în derapaj“, a avertizat guvernatorul BNR. (Oana Nistor)